Η πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επικαλείται ότι υπάρχουν ανεπαρκή, προς το παρόν, δεδομένα σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V και αποτρέπει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έγκριση επείγουσας χρήσης του.
“Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα”, ισχυρίστηκε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα που η αυστριακή κυβέρνηση εντείνει τις επαφές με την Μόσχα.
“Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα”, συνέχισε.
“Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας”, ανέφερε σύμφωνα με το AFP.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώνσει ότι προχωρά στην αξιολόγηση του Sputnik V . H Ρωσία από την πλευρά της δήλωσε ότι στην περίπτωση που λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είναι σε θέση να προμηθεύσει την ΕΕ με εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
“Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία”, βασιζόμενοι “στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας”, επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στο ρωσικό εμβόλιο, μεταξύ αυτών η Ουγγαρία, η οποία άρχισε ήδη από τον Φεβρουάριο τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το Sputnik V. Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κάνει επίσης παραγγελίες στην Μόσχα.
Nωρίτερα, ανοιχτός στη χρήση και παραγωγή του Sputnik V υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δήλωσε και ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Μάλιστα, όπως είπε, σε περίπτωση έγκρισής του από τον ΕΜΑ και την Ιταλική ρυθμιστική αρχή, η Ρώμη είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ρωσικές αρχές το ζήτημα της χρήσης του και πιθανώς παραγωγή.
«Εάν το εμβόλιο λειτουργεί, εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (Aifa) μάς λένε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο, λίγο με νοιάζει η εθνικότητα των επιστημόνων που εργάστηκαν σε αυτό, ή το σε ποια χώρα γεννήθηκε η ιδέα. Επομένως, είμαι απολύτως ανοιχτός όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, καθώς και άλλα εμβόλια που μπορεί να εμφανιστούν στον κόσμο, μόνο εάν οι έλεγχοι που πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Ιταλός υπ. Υγείας στο τηλεοπτικό κανάλι Rai 3.
«Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε μόνο τα εμβόλια των AstraZeneca, Pfizer και Moderna αφού οι EMA και Aifa είπαν πως είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Ελπίζω αυτό να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με το ρωσικό εμβόλιο. Θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ρωσικές αρχές προκειμένου, ενδεχομένως, να ενισχύσουμε ακόμα και την παραγωγή», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.