ΑΘΗΝΑ
17:13
|
22.04.2024
Το 51,21% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρόταση που προωθήθηκε από πολιτικούς και ΜΜΕ ως "απαγόρευση της μπούρκας".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ελβετοί πολίτες ενέκριναν την πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή (07/03).

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, περίπου το 51,21% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, η οποία προωθήθηκε από πολιτικούς και ΜΜΕ ως “απαγόρευση της μπούρκας”.

Το μέτρο θα υποχρεώσει τους ανθρώπους να αφήσουν τα πρόσωπά τους ακάλυπτα σε δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τις μάσκες ως προστατευτικό μέτρο έναντι της COVID-19.

Πλέον απαγορεύονται οι χρήσεις σε δημόσιους χώρους τόσο της μπούρκα όσο και του νικάμπ, παρότι αυτό δεν ισχύει για τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γερμανόφωνης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Ελβετίας

​Πέρα από την Ελβετία, η Γαλλία απαγόρευσε τα καλύμματα προσώπου το 2011 και, έκτοτε, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία έχουν, επίσης, επιβάλει πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις στη χρήση καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 5,2% του πληθυσμού της Ελβετίας και προέρχονται κυρίως από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Τουρκία και το Κόσοβο.

“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, Βάλτερ Βόμπμαν.

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.

Η πρόταση η οποία είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισημερινός: Συνελήφθη ο αρχηγός συμμορίας- Κατηγορείται για επίθεση κατά εισαγγελέα

Το Ισραήλ εντείνει τα σχέδια για επίθεση στη Ράφα

Αντιδρά η Παπούα Νέα Γουινέα στις δηλώσεις Μπάιντεν περί κανιβάλων

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή πέστροφα- Περιέχει ακατάλληλους μικροοργανισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα