ΑΘΗΝΑ
20:31
|
19.04.2024
Η δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τις 29 Μαρτίου – Πορεία με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης στη Μινεάπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν ένα βίντεο που είδε όλος ο κόσμος. Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του ακινητοποιημένου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ για περίπου εννέα λεπτά και τον οδηγεί στον θάνατο ενώ το θύμα μετά βίας τον εκλιπαρεί λέγοντας τη φράση: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες Κυριακή ως την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Μινεάπολης, όπου θα αρχίσει σήμερα Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία του Ντέρεκ Σόβιν κι άλλων δύο αστυνομικών. Η διαδικασία ξεκινά με την κρίσιμη επιλογή του σώματος των ενόρκων ενώ η ίδια η δίκη δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από την 29η του Μαρτίου. Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου.

Πώς θα γίνει η επιλογή των ενόρκων


Μια ομάδα πολιτών κλήθηκε να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον επιτροπής της Κομητείας Χενέπιν της Μινεσότας. Από την αυτήν την ομάδα θα επιλεγούν 12 ένορκοι και τέσσερις αναπληρωματικοί  σε περίπτωση αποχώρησης κάποιου μέλους του σώματος των ενόρκων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι υποψήφιοι ένορκοι θα δεχθούν ερωτήσεις από τις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα κρίνουν εάν είναι σε θέση να δικάσουν με δίκαιο τρόπο τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο καθένας εκ των υποψήφιων ενόρκων έχει λάβει ένα ερωτηματολόγιο 16 σελίδων με ερωτήσεις για την εξοικείωση με την υπόθεση, για το πώς και από πού επιλέγουν να ενημερώνονται για την επικαιρότητα αλλά και τις σχέσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC μία από τις ερωτήσεις που θα δοθεί στους υποψήφιους ενόρκους έχει σχέση με το πόσες φορές είδαν το βίντεο με τον θάνατο του Αφροαμερικανού πολίτη, Τζορτζ Φλόιντ. Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του Φλόιντ και αν κάποιο ιδιοκτησιακό τους στοιχείο υπέστη ζημίες κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Η εισαγγελία και o συνήγορος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον δικαστή Πίτερ Καχίλ την απομάκρυνση ενός υποψήφιου ενόρκου σε περίπτωση που διαπιστώσουν μεροληψία ή σύγκρουση συμφερόντων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής των μελών του σώματος. Μπορούν επίσης να ζητήσουν την απομάκρυνση υποψήφιων ενόρκων χωρίς να αιτιολογήσουν ή να εξηγήσουν για ποιο λόγο κρίνεται ο υποψήφιος ακατάλληλος. Η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα εννέα φορές, ενώ η ομάδα υπεράσπισης του κατηγορουμένου μπορεί να το πράξει 15 φορές.

Τα αστυνομικά μέτρα γύρω από το κτίριο, όπου θα γίνει η επιλογή των ενόρκων είναι δρακόντεια. Η πόλη της Μινεάπολης δαπάνησε περίπου ένα εκατομμύριο δολάριο για τη θωράκιση του κτιρίου, το οποίο θυμίζει φρούριο καθώς η Αστυνομία ανησυχεί για την καθημερινή παρουσία διαδηλωτών και μελών του κινήματος “Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε”. Το κτίριο περιβάλλεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και τσιμεντένια μπλοκ.

Χθες Κυριακή το πλήθος των διαδηλωτών παρέμεινε σιωπηλό στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας στη μνήμη του Φλόιντ, ο οποίος πέθανε την 25η Μαΐου του 2020. Οι διαδηλωτές έσπασαν τη σιωπή τους μόνο για να φωνάξουν το σύνθημα: “Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη”.

Στη διάρκεια της πορείας, πολλοί διαδηλωτές δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. “Ελπίζω ότι το νομικό μας σύστημα θα επιτρέψει να παρουσιαστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ότι θα καταδικαστεί, αλλά δεν το πιστεύω”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπίλι Τζιν Βανάιτ, 43χρονη Αφροαμερικανίδα. “Αν τον αφήσουν ελεύθερη, θέλω να βγει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους”, πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε “κλήση αφύπνισης” και σημειώνοντας πως θέλει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

“Ελπίζω ότι θα έχουμε δικαιοσύνη αλλά, εξαιτίας του παρελθόντος και της αποστροφής του κόσμου για την αλλαγή, δεν ξέρω τι να περιμένω”, συμπλήρωσε η Άλι Τζέικοξ, 36χρονη Αφροαμερικανίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα