ΑΘΗΝΑ
14:46
|
05.05.2024
Μίλησε για "νέο κεφάλαιο" στις σχέσεις με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και κυρίως με την Αίγυπτο ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

  “Ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει στη σχέση μας με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου για να βοηθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα” δήλωσε

Η αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg, συμπίπτει με την επανεκκίνηση της εξωτερικής πολιτικής τόσο στον Κόλπο όσο και στην Ουάσιγκτον. 

“Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με την Αίγυπτο για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και αυτό να συμβάλει σημαντικά στην επικράτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή από την Βόρεια Αφρική έως και την Ανατολική Μεσόγειο” διευκρίνισε.

Τα περισσότερα έθνη του Κόλπου βλέπουν τα ισλαμιστικά κινήματα ως απειλή. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έπαψαν να είναι καλές όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Aμπντελ Φατάχ Αλ Σισι ανέτρεεψε τον ισλαμιστή ηγέτη της χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι, το 2013.  

“Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, με το να είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι αυτά τα θέματα για εμάς. Η απόφαση για την αγορά των S – 400 δεν ελήφθη από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε τους  S– 400”, ανέφερε σχετικά με τους πυραύλους S – 400 και τη διένεξη με τις ΗΠΑ.

 “Εάν μια άλλη χώρα έρθει σε εμάς με μια μαξιμαλιστική θέση και απαιτήσει πως αυτό θα γίνει είτε με τον τρόπο τους είτε δεν θα γίνει καθόλου, τότε αυτού του είδους η συμπεριφορά, μας ωθεί προς άλλες κατευθύνσεις” ξεκαθάρισε ο Καλίν.

Το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία το αμφισβητεί και δηλώνει ότι δεν θα συμβιβαστεί στο ζήτημα των πυραύλων εκτός και αν οι ΗΠΑ τερματίσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδου μαχητές της Συρίας που συνδέονται με τους Κούρδους που αναζητούν την αυτονομία τους στην νοτιοανατολική Τουρκία. 

“Οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας” δήλωσε ο Καλίν. “Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη δράση από τους συμμάχους μας”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα