ΑΘΗΝΑ
05:36
|
20.04.2024
Η τοιχογραφία “Game Changer” εμφανίστηκε σε τοίχο του Γενικού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Banksy βγάζει στο σφυρί ένα από τα έργα του με την ελπίδα να συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο των τριών εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα διαθέσει για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Το έργο με τίτλο Game Changer εμφανίστηκε σε τοίχο του Γενικού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η ανώνυμος καλλιτέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου δημοπρατεί τον πρωτότυπο καμβά του έργου και όχι την αναπαραγωγή αυτού στον τοίχο του βρετανικού νοσοκομείου.  

Η τιμή προπώλησης του πίνακα εκτιμάται στα 2,5 με 3 εκατομμύρια λίρες. Το έργο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που παίζει με κούκλες υπερηρώων. Από ήρωες δράσης σαν τον Μπάτμαν ή τον Σούπερμαν ο μικρός επιλέγει μια νοσηλεύτρια με μάσκα και μπέρτα, τους πραγματικούς ήρωες αυτής της πανδημίας.  

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε ότι αυτό το έργο του Banksy είναι μια “εικόνα ελπίδας, ένας φόρος τιμής του καλλιτέχνη στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την παγκόσμια υγειονομική κρίση”.

Η Κάθριν Άρνολντ του οίκου Christie’s πρόσθεσε: “Το Game Changer είναι μια ακτίνα φωτός για το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό αλλά και για τους ασθενείς”. Η δημοπρασία του έργου θα γίνει στις 23 Μαρτίου.

Πάντως το πιο πρόσφατο έργο του γνωστού αγνώστου Bansky εμφανίστηκε σε τοίχο των φυλακών του Ρέντινγκ στις 1 Μαρτίου. Είναι η απόδραση ενός κρατουμένου. Ο καλλιτέχνης δρόμου ανέβασε ένα σπάνιο βίντεο στο Instagram, όπου παραλληλίζει τον εαυτό του με τον διάσημο τηλεοπτικό ζωγράφο Μπομπ Ρος

Το βίντεο αρχίζει με τις οδηγίες του τηλε-ζωγράφου, όμως γρήγορα φαίνονται οι μπογιές του καλλιτέχνη που ζωγραφίζει υπό τις οδηγίες του τη “Μεγάλη Απόδραση” από τη φυλακή, όπου είχε φιλοξενηθεί ο Όσκαρ Γουάιλντ. Κι ενώ σε όλο το βίντεο φαίνεται ο Banksy, η αφήγηση είναι του Μπομπ Ρος.

Το βίντεο τελειώνει με τον Banksy να καταγράφει τους αστυνομικούς που παρατηρούν το έργο του. Η φυλακή έκλεισε το 2013. Εκεί είχε εκτίσει τη διετή ποινή του ο Όσκαρ Γουάιλντ. Είχε καταδικαστεί για ασέβεια το 1895, ενώ αργότερα έγραψε το τελευταίο του έργο «The Ballad of Reading Gaol» (Η μπαλάντα της φυλακής του Ρίντινγκ) για την ανάγκη μεταρρύθμισης και τις απάνθρωπες συνθήκες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα