ΑΘΗΝΑ
14:20
|
20.04.2024
Ένα ρητορικό ερώτημα για ένα σύστημα εξουσίας που ποτέ δεν χρειάστηκε να απαντήσει ειλικρινά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο λάβρος αντιμοναρχικός κι αν είναι κάποιος, δεν μπορεί παρά να έκατσε να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη συνέντευξη που παραχώρησαν οι Μέγκαν Μαρκλ και Χάρι Γουίντσορ στην Όπρα Γουίνφρι. Αποφεύγοντας όσο γίνεται την κλειδαρότρυπα και τον κιτρινισμό, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης αφορούσε την απόφασή τους να απογαλακτιστούν από την αγγλική βασιλική οικογένεια εξαιτίας του ρατσισμού.

Χωρίς υπονοούμενα και περιστροφές, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας εξέφρασε τους προβληματισμούς για το πόσο σκούρο θα είναι το δέρμα του παιδιού που κυοφορούσε η Μαρκλ. Η μητέρα του Άρτσι Χάρισον δηλώνει μιγάδα, πολύ περήφανη για την αφρικανική καταγωγή της και πολύ καλά κάνει.

Το λεκτικό και ρατσιστικό αυτό υπερηχογράφημα δεν ήταν η μοναδική αιτία που έκανε το ζεύγος να θεωρεί πως ο γιος τους θα είναι λιγότερο ευπρόσδεκτος στο παλάτι από τα πιστοποιημένα λευκά ξαδέρφια του. Οι λόγοι που οδήγησαν τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ να ιδιωτεύσουν στη Νότια Καλιφόρνια ήταν και άλλοι – και μάλλον το παλάτι έκανε ό,τι μπορούσε για να τους αναγκάσει σε έξωση. Η άρνηση της παροχής σωματοφυλάκων για τον Άρτσι, δεδομένων των πολλών επιθέσεων που είχε δεχτεί η Μαρκλ και η οικογένειά της από όταν έγινε πριγκίπισσα ήταν ένας ακόμα λόγος για να νιώσει ανεπιθύμητη στην Αγγλία. Το ότι ο Άρτσι δεν θα είχε καν τον τίτλο του πρίγκιπα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η Μαρκλ και ο Χάρι διέψευσαν την πληροφορία που ήθελε τους ίδιους να επιθυμούν να μην δοθεί πριγκιπικός τίτλος στον γιο τους. Δεν τους ενδιέφερε ο τίτλος αυτός καθαυτός αλλά οι συνέπειες της μη απονομής του. Χωρίς αυτόν ο μικρός Άρτσι δεν θα είχε δικαίωμα στην προστασία που απολαμβάνουν τα VIP μέλη της οικογένειας. Είναι άγνωστα τα κίνητρα του παλατιού για αυτή την απόφαση. Για κάποιους ήταν ένα “προειδοποιητικό” μήνυμα απέναντι στα νέα ήθη που κόμιζε η εξ Αμερικής πριγκίπισσα, ώστε να συμμορφωθεί στο αυστηρό πρωτόκολλο. Μόλις αυτή θα έδειχνε σημάδια κάμψης και προσαρμογής στη γαλαζοαίματη κανονικότητα, πιθανότητα να δινόταν και η απαιτούμενη προσοχή στην ασφάλεια του Άρτσι. Για άλλους ήταν ένα ακόμα μήνυμα για να δείξουν οι Ουνίδσορ στην ξένη νύφη πόσο ανεπιθύμητη ήταν, ώστε να αναγκαστεί να τα βροντήξει η ίδια και να φύγει, προκειμένου να φανεί εκείνη ως η μέγαιρα της υπόθεσης στα μάτια της συντηρητικής κοινής γνώμης.

Ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν τη Μέγκαν Μαρκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ντύθηκε ουκ ολίγες φορές με τον μανδύα του ρατσιστικού λόγου πολύ πριν αυτή γίνει και επίσημα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Από το 2016, όταν και τα πρωτοέφτιαξε το ζεύγος τα πικρόχολα σχόλια που αφορούσαν την καταγωγή της πλημμύρισαν τα ταμπλόιντ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χάρι έβγαλε πολλές φορές επίσημες ανακοινώσεις μέσω του Κένσινγκτον στις οποίες στηλιτεύονταν τα ρατσιστικά σχόλια. Εντελώς συμπτωματικά, η τελευταία βγήκε με τη γέννηση του Άρτσι. Με αυτές τις ανακοινώσεις βέβαια ο Χάρι χτυπούσε το σαμάρι και όχι τον γάιδαρο, αφού πραγματικός αποδέκτης των ανακοινώσεων αυτών ήταν το Παλάτι. Ακόμα και αν δεν βρισκόταν το ίδιο πίσω από τα κακεντρεχή σχόλια των ταμπλόιντ, είχε τη δύναμη να τα εμποδίσει ή τουλάχιστον να πάρει σαφείς αποστάσεις από αυτά.

Οι αναφορές του ζεύγους σε ζητήματα που αφορούν τον ρατσισμό, δεν έκαναν μόνο ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, αλλά ήταν και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κόψουν κάθε είδους δεσμό με τα ήθη και τα έθιμα της βρετανικής μοναρχίας: ενός πολιτειακού θεσμού, ο οποίος στηρίχθηκε στις πιο σκληρές μορφές ρατσισμού, όπως αυτός της δουλείας, αλλά και που ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για οποιαδήποτε από τις φριχτές πολιτικές πρακτικές της αποικιοκρατίας.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το δουλεμπόριο είναι “περσινά ξινά σταφύλια” και ότι δεν μπορούμε να ζητάμε τον λογαριασμό από την Ελισάβετ τη Β’ για τα πεπραγμένα της Ελισάβετ της Α’, ο ρατσισμός ήταν και παραμένει δομικό στοιχείο του δημόσιου λόγου της μοναρχίας. Υπάρχει τουλάχιστον μία ντροπιαστική στιγμή από κάθε επίσκεψη του δούκα του Εδιμβούργου στα πέρατα της πρώην βρετανικής αυτοκρατορίας. Έχει καταφέρει να εξοργίσει από Αφρικανούς, μέχρι ιθαγενείς Νεοζηλανδούς και από Ινδούς μέχρι τους Κινέζους του Χονγκ Κονγκ. Αν εξαιρέσουμε μια δήλωση μετάνοιας του Φιλίππου για έναν ακατάστατο ηλεκτρικό πίνακα, για τον οποίο εκτίμησε ότι συναρμολογήθηκε από Ινδό ηλεκτρολόγο σε μία επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Σκωτίας, ουδεμία ένδειξη συγγνώμης έχει βγει από τις πύλες του Μπάκιγχαμ.

Ως αφρικανικής καταγωγής πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου η Μέγκαν Μαρκλ αποτελεί κάτι το αξιοπερίεργο, αλλά ίσως να μην ήταν η πρώτη. Το 1999 μια εφημερίδα της Βοστώνης προσπάθησε να ερευνήσει τη θεωρία που έχουν υποστηρίξει πολλοί ιστορικοί ότι η σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου του Γ’ ήταν και αυτή μιγάδα. Η Βασίλισσα Σάρλοτ καταγόταν από έναν κλάδο της πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας με ρίζες στην Αφρική. Παρά την προσπάθεια των δημοσιογράφων να αποσπάσουν ένα σχόλιο για το θέμα, η αντιμετώπιση από τους υπευθύνους δημοσίων σχέσεων του Παλατιού ήταν λες και τους ρωτούσαν αν η Βασίλισσα Σάρλοτ υπήρξε εξωγήινη ή κανίβαλος.

Σε πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές (δηλαδή σε ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι σοφότερο να εκλέγεται ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας μιας χώρας), η σύντομη παραμονή της Μαρκλ στο Κένσινγκτον θύμισε την ιστορία του Αμπντούλ Καρίμ. Ο Καρίμ ήταν ο γραμματέας της Βασίλισσας Βικτώριας για τα θέματα που αφορούσαν την ινδική υποήπειρο. Το χρώμα του δέρματός του απείχε πολύ από τα γαλαζοαίματα στάνταρτς των αυλικών, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να τον απομακρύνουν παρά τη σθεναρή στήριξη που απολάμβανε από τη Βικτώρια. Διοχέτευαν τερατώδη ψέματα που αφορούσαν την καταγωγή του, όπως ότι δεν ήταν γιος γιατρού, αλλά ενός αποθηκάριου και έλεγε ψέματα. Τα ψέματα για τον πατέρα του Καρίμ και την υπόλοιπη οικογένειά του έβρισκαν εύκολα τον δρόμο τους στις κουτσομπολίστικες πίσω σελίδες των εφημερίδων της εποχής.

Εντελώς συμπτωματικά παρόμοιες ιστορίες βρήκαν τον δρόμο προς το τυπογραφείο και για την οικογένεια της Μαρκλ. Όπως ότι μεγάλωσε στο Κόμπτον, μια γειτονιά του Λος Άντζελες γνωστή για τις συμμορίες της και την υψηλή εγκληματικότητα. Παράλληλα ξεκίνησε και μια επίθεση στην ηθική της και στο κατά πόσο ευγενή είναι τα κίνητρά της που της επιβάλλουν να τρώει αβοκάντο. Η ρατσιστική προσέγγιση της χορτοφαγίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο παλιά όσο και η επαφή των Βρετανών με τους Ινδούς – και η Μαρκλ ή ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι μόνο τα τελευταία θύματα αυτής της πρακτικής των ταμπλόιντ.

Το τέρας που τάιζε τα ταμπλόιντ συνέχισε ακάθεκτο. Έφτασε στο σημείο να δηλητηριάσει τις σχέσεις της Μαρκλ και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το Μπάκιγχαμ συνέχισε να αρνείται να της προσφέρει στήριξη, δίνοντας ένα ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Η ψυχική της υγεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, ενώ της πέρασε από το μυαλό ακόμα και η αυτοκτονία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Η υπόθεση σε αυτό το σημείο παρουσίασε ανατριχιαστικές ομοιότητες με τα όσα πέρασε η Νταϊάνα και ήταν πλέον εμφανές για τον Χάρι ότι έπρεπε να προλάβει μια ακόμα τραγωδία.

Μόλις έκτος στη σειρά της διαδοχής, μετά τον πατέρα του, τον αδερφό του και τα τρία παιδιά του αδερφού του, έβαλε τη δική του οικογένεια πάνω από μια οικογένεια που είναι περισσότερο βασιλική παρά οικογένεια. Ακόμα και όταν απευθύνθηκε στον πατέρα του, θύμα και ο ίδιος της βορβορώδους δημοσιογραφίας, συνάντησε μια μάλλον ψυχρή αντιμετώπιση. Είναι τέτοιος ο ιδρυματισμός αυτού του θεσμού που δεν αφήνει κανέναν όρθιο. Η “εξορία” μάλλον ήταν κάτι παραπάνω από ένα καπρίτσιο ή μια φτηνή επίδειξη αντιρατσισμού ενός ζεύγους προνομιούχων, ήταν μια πράξη επιβίωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ο νεοσυντηρητισμός του Μπους να γίνει ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα;

Η παράδοση θέλει τους πρώην προέδρους να ασχολούνται με την υστεροφημίας τους, συγγράφοντας τα απομνημονεύματά τους. Ο Τζορτζ Μπους, ο νεότερος ακολουθεί μια διαφορετική πορεία.
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα