ΑΘΗΝΑ
03:23
|
26.04.2024
Το Ευρωκοινοβούλιο “στρώνει” το έδαφος για την έκδοσή τους στην Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των τριών Καταναλανών ευρωβουλευτών Κάρλες Πουτζδεμόν, Τόνι Κομίν και Κάρλα Πονσάτι τάχθηκε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοσή τους στην Ισπανία, όπου κατηγορούνται για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας έπειτα από το δημοψήφισμα 2017.

Η άρση της ασυλίας του Πουτζδεμόν εγκρίθηκε με 400 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 45 αποχές έπειτα από μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, βράδυ, διευκρίνισε το Κοινοβούλιο. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για τους άλλους δύο βουλευτές.

Ο Πουτζδεμόν και ο Κομίν, που έχουν αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, έγιναν επίσημα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, ενώ η Πονσάτι, που βρίσκεται στη Σκωτία, ήταν επίσημα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020.

Σε βάρος και των τριών έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία, η οποία επιδιώκει την απέλασή τους σε σχέση με τον ρόλο τους στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017 που κρίθηκε παράνομο από ισπανικό δικαστήριο.

Το Βέλγιο έχει αρνηθεί μέχρι τώρα τα αιτήματα της Ισπανίας. Τον Ιανουάριο, δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει τον Λιούις Πούιγκ, άλλο ένα μέλος της καταλανικής κυβέρνησης που ζει στο Βέλγιο, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων. Άλλοι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος στην Καταλονία, καταδικάστηκαν στην Ισπανία με την κατηγορία της εξέγερσης το 2019 και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που φθάνουν και τα 13 χρόνια.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι οι ενέργειες και η άσκηση δίωξης προηγούνται χρονικά της απόκτησης της ιδιότητάς τους ως μελών του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019 και για την Πονσάτι τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης, προσθέτει ότι εναπόκειται στα εθνικά δικαστικά συστήματα των χωρών-μελών της ΕΕ να προσδιορίσουν τις ποινικές διαδικασίες.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει τον περασμένο μήνα υπέρ της άρσης της ασυλίας από δίωξη. Σε κάθε περίπτωση, 15 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οκτώ κατά και δύο τήρησαν αποχή. Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άρση της ασυλίας των τριών Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών, λέγοντας πως δείχνει ότι “τα προβλήματα της Καταλονίας επιλύονται στην Ισπανία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα