ΑΘΗΝΑ
08:35
|
20.04.2024
Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική και αφορά μόνο τους Κινέζους πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο παρουσίασε το ψηφιακό “διαβατήριο υγείας”, το οποίο θα επιτρέπει στους Κινέζους πολίτες να αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους σε ταξίδια προς ή από το εξωτερικό. Η πρωτοβουλία της ηγεσίας της Κίνας έρχεται σε μια στιγμή που διευρύνεται η συζήτηση για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου “διαβατηρίου υγείας” προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος των αερομεταφορών μετά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στο Twitter δημοσιεύτηκε η εικόνα του κινεζικού πιστοποιητικού υγείας, το οποίο επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τα τεστ τους για την COVID-19 (PCR ή αντισωμάτων) ή η κατάστασή τους όσον αφορά τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να “ανακάμψει επειγόντως” και υποστήριξε ότι αυτό το “διαβατήριο υγείας” θα συμβάλλει στο ευρύτερο άνοιγμα των συνόρων.

Το κινεζικό “πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια” είναι εφαρμογή για smartphone και προς το παρόν η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, ενώ αφορά μόνο τους Κινέζους.

“Η Κίνα είναι να πρόθυμη να συζητήσει με άλλες χώρες για την καθιέρωση ενός αμοιβαίου μηχανισμού αναγνώρισης” για τον κορονοϊό, το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας “υγιούς, ασφαλούς και ισορροπημένης ανταλλαγής προσωπικού”, ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές ποιες χώρες έχουν συμφωνήσει να αναγνωρίζουν το κινεζικό “πιστοποιητικό υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου RT News το Πεκίνο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των ημερών καραντίνας για τους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού.  

Το νέο κινεζικό διαβατήριο υγείας, η λειτουργία του οποίου άρχισε χθες Δευτέρα μέσω μίνι-προγράμματος ενσωματωμένου στην δημοφιλή εφαρμογή WeChat, μπορεί επίσης να εκτυπώνεται σε χαρτί. Από τα τέλη του Μαρτίου του 2020, η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και περιορισμένο αριθμό ξένων. Έχει εξάλλου μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις. Μεταξύ των ξένων, μόνον διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα υπό όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθιερώσουν παρόμοια συστήματα. Στην ΕΕ, η ιδέα του “πράσινου διαβατηρίου” θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου. Την αισιοδοξία ότι σύντομα στην ΕΕ θα υπάρχει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συμμερίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. “Τώρα, όμως, μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι υπάρχει σύγκλιση στην ανάγκη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς σκιαγράφησε την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου. “Στη φάση προετοιμασίας που βρισκόμαστε τώρα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής”, είπε.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός αυτός των τριών στοιχείων είναι επαρκής για να μπορεί κάποιος να ασκήσει την κινητικότητά του στην Ευρώπη, αφού θα μπορεί να αποδείξει την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Πηγή: RT News, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα