ΑΘΗΝΑ
07:53
|
25.04.2024
Δακρυγόνα σε πορεία κατά των γυναικοκτονιών – “Δεν με έχουν σκοτώσει, αλλά ζω με τον φόβο”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και με μάχες σώμα με σώμα τίμησε η Αστυνομία της Πόλης του Μεξικού την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Χιλιάδες γυναίκες μαζί με τις κόρες τους πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Μεξικού για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των γυναικοκτονιών και της βίας με βάση το φύλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τουλάχιστον 939 γυναίκες έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών το 2020 στο Μεξικό.

“Δεν με έχουν σκοτώσει, αλλά ζω με τον φόβο”, έγραφε το πανό που κρατούσε στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας μία από τις γυναίκες του Μεξικού.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν με σφυριά και ξύλινα δοκάρια να ρίξουν τον μεταλλικό φράχτη που είχαν στήσει οι μεξικανικές αρχές γύρω από το Εθνικό Παλάτι ενόψει της πορείας κατά των γυναικοκτονιών. Στο σημείο που ήταν ο μεταλλικός φράχτης οι διαδηλώτριες κόλλησαν φωτογραφίες με τα εκατοντάδες θύματα της βίας με βάση το φύλο.

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή αρκετών πολιτών και δημοσιογράφων.

Εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων στο Μεξικό δηλώνουν ότι οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι ο μόνος τρόπος για να ασχοληθεί το κράτος με τα προβλήματά τους και με τα αιτήματά τους. Οι γυναικείες οργανώσεις κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το θέμα των γυναικοκτονιών το εκμεταλλεύονται μικροπολιτικά οι αντίπαλοί του.


Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα