ΑΘΗΝΑ
13:43
|
23.04.2024
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αρμενία καθώς ο πρόεδρος της χώρας δεν υπέγραψε το διάταγμα παύσης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (10/3) ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ονίκ Γκασπαριάν απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρμέν Σαρκσισιάν δεν υπέγραψε την αποπομπή του εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει το Σύνταγμα και απέφυγε να ασκήσει έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν: “Βάσει των γεγονότων ο Αρμένιος πρόεδρος δεν υπέγραψε το σχέδιο διατάγματος για την παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, αλλά απέφυγε και να ασκήσει έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα στις 10 Μαρτίου, σήμερα δηλαδή, να παυθεί (ο Ονίκ Γκασπαριάν) από τα καθήκοντα του”.

Το βράδυ της Τρίτης (9/3) το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας φωτογράφισε τον πρωθυπουργό της Αρμενίας υποστηρίζοντας πως “εκείνες οι  πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν πως η 9η Μαρτίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο κάνουν λάθος επειδή δεν υπάρχει καμία προθεσμία”.

Η πολιτική κρίση στην Αρμενία επιτείνεται, καθώς ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την καθαίρεση του υποστράτηγου Γκασπαριάν.

Επιπλέον, λίγο μετά την ανακοίνωση του Πασινιάν για την παύση του Γκασπαριάν, οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση του πρωθυπουργού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Νικόλ Πασινιάν που βρίκεται στην εξουσία από το 2018, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολιτική κρίση, όταν ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και άλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ζήτησαν την παραίτησή του στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο Πασινιάν χαρακτήρισε το αίτημα ως “απόπειρα πραξικοπήματος” προχωρώντας στην έκδοση διατάγματος με το οποίο έπαυε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Νικόλ Πασινιάν αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες πιέσεις να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο αλλά και μαζικές διαδηλώσεις από τους επικριτές του που τον κατηγορούν για καταστροφική διαχείριση της ένοπλης σύρραξης του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα