ΑΘΗΝΑ
07:42
|
01.04.2023
Τι δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης στη δίκη του φερόμενου εμπόρου ναρκωτικών Γεοβάνι Φουέντες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες κατηγορείται για συνέργεια σε διακίνηση χιλιάδων κιλών κοκαΐνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την εναρκτήρια αγόρευση ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης στη δίκη του φερόμενου εμπόρου ναρκωτικών Γεοβάνι Φουέντες.

Απευθυνόμενος προς το σώμα των ενόρκων ο εισαγγελέας Τζέικομπ Γκατγουίλινγκ δήλωσε ότι ο Φουέντες “δωροδόκησε ακόμα και τον πρόεδρο της Ονδούρας” και έγινε “πανίσχυρος” εξαιτίας αυτής του σχέσης με τον Ερνάντες. “Ο πρόεδρος τον κάλυπτε απολύτως, τον θωράκισε”, είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Το 2013 και το 2014 ο πρόεδρος της Ονδούρας φέρεται να έλαβε το ποσό των 25.000 δολαρίων για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών, Φουέντες. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες πέτυχε και κάτι ακόμα πιο “πολύτιμο: την πρόσβαση στο εργαστήριο ναρκωτικών του κατηγορούμενου στα βουνά της Ονδούρας”.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι στη δίκη θα καταθέσει ένας μάρτυρας ο οποίος “αισθάνθηκε σοκ και φόβο βλέποντας τον κατηγορούμενο καθισμένο δίπλα στον πρόεδρο”. Ο μάρτυρας αυτός, ονόματι Χοσέ Σάντσες, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ερνάντες είπε στον Φουέντες ότι θα μετέφερε “τόσο πολλή κοκαΐνη στις ΗΠΑ που θα φτάσει μέχρι τα ρουθούνια των γκρίνγκος”.

Ο συνήγορος του Φουέντες, Έιλαν Σούλμαν, απάντησε ειρωνικά ότι “υποθέτει πως 25.000 δολάρια αρκούν για να διαφθαρεί ένας πρόεδρος”, ενώ για τον μάρτυρα Χοσέ Σάντσες επισήμανε ότι έχει ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ και “έχει πολλά να κερδίσει και τίποτα να χάσει” καταθέτοντας κατά του εντολέα του. Προειδοποίησε επίσης ότι ένας άλλος μάρτυρας κατηγορίας, ο πρώην ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Λεονέλ Ριβέρα, είναι “ένας από τους χειρότερους δολοφόνους”, ο οποίος έχει αφαιρέσει τη ζωή 78 ανθρώπων και εκτίει ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών σε φυλακές των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερνάντες, 52 ετών, συνεργαζόταν με τον Φουέντες, αλλά δεν του έχουν ασκήσει δίωξη. Ο Τόνι Ερνάντες, πρώην βουλευτής και αδελφός του προέδρου, δικάστηκε επίσης στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2019 κατηγορούμενος για διακίνηση κοκαΐνης. Η ποινή του, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα ισόβια, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 23 Μαρτίου.

Η προεδρία της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας του αρνείται την κατηγορία δωροδοκίας αλλά και την κατηγορία πως παρείχε κάλυψη και προστασία σε ναρκέμπορους. “Είναι 100% κατασκευασμένες οι κατηγορίες και βασίζονται σε ψεύδη από κατ’ ομολογία εγκληματίες που επιζητούν την εκδίκηση”, ανέφερε σχόλιο της προεδρίας της Ονδούρας στο Twitter.

Πηγή: TeleSur


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να δώσει το χέρι της η Τουρκία για λύση στο Κυπριακό

Ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας από την ΕΥΠ

Οργιώδες παρασκήνιο σε βάρος της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας

Στη φυλακή οι ύποπτοι Πακιστανοί για τρομοκρατία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα