ΑΘΗΝΑ
21:41
|
31.01.2023
Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, που δηλώνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις της κατά Ιρανών αξιωματούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η άσκηση πίεσης των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν καθώς χθες η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, που δηλώνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις της κατά Ιρανών αξιωματούχων.

Τα μέτρα αφορούν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, για τους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για “τον ρόλο τους σε σκληρές ανακρίσεις κρατουμένων” σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

“Σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, εκφράσαμε ξεκάθαρα την ανησυχία μας για τις καταχρήσεις για τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη έναντι πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της άδικης κράτησης πάρα πολλών ανθρώπων, που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του, δικαιολογώντας τα τιμωρητικά μέτρα.

“Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να καταστήσουμε υπόλογους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν” πρόσθεσε ο ιδιος.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στην διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση “η Τεχεράνη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση τη συμφωνία”.

Το Ιράν από την πλευρά του τονίζει ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του προκειμένου να προχωρήσουν στην έναρξη των συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα και να θέσει τέρμα στην “αποσταθεροποιητική” συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή. Έκτοτε επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015.

Τα τιμωρητικά μέτρα στραγγάλισαν την ιρανική οικονομία, καθώς συνοδεύονταν και από τις λεγόμενες “δευτερεύουσες” κυρώσεις. Έτσι, κάθε χώρα ή εταιρεία που συνεχίζει να συναλλάσσεται με το Ιράν κινδύνευε να αποκλειστεί από την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα ένα εποικοδομητικό σχέδιο δράσης για το ξεκίνημα συζητήσεων σε ανεπίσημο επίπεδο, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Σημειώνεται επίσης ότι η πολιτική του Ιράν για τα πυρηνικά αποφασίζεται από την ανώτατη αρχή της χώρας, τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και όχι από τον πρόεδρο ή την κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά 1η Φεβρουαρίου η προπώληση εισιτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Ντονιέτσκ: Υπό ρωσικό έλεγχο χωριό δίπλα στο Μπαχμούτ

Ευλογία οι κυρώσεις της Δύσης, λέει ο Λουκασένκο στη Ζιμπάμπουε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα