ΑΘΗΝΑ
06:09
|
19.04.2024
Πυρά Λούλα για τη “βλακώδη” διαχείριση της πανδημίας από τον Μπολσονάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική παραμένει η κατάσταση με την πανδημία στη Βραζιλία. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται καθημερινά ενώ χθες Τετάρτη σε διάστημα 24 ωρών περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι απεβίωσαν από επιπλοκές σχετιζόμενες με τη νόσο Covid-19. 

Η Βραζιλία παραμένει η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο απολογισμό θυμάτων λόγω κορονοϊού στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε, χθες, 2.286 νεκρούς ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 268.370 άνθρωποι.  Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου επιδεινώνεται εξαιτίας των άκρως μολυσματικών και μεταδοτικών νέων παραλλαγών του ιού.

Την Τετάρτη στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση και ομιλία μετά την ακύρωση της καταδίκης του ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα “απασφάλισε” κατά του νυν προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποκαλώντας “βλακώδη” τη διαχείριση της πανδημίας. Απηύθυνε έκκληση προς τους Βραζιλιάνους να πάψουν να ακούν τις αποφάσεις του προέδρου της χώρας και να εμβολιαστούν όλοι και άμεσα.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος χθες εμφανίστηκε με μάσκα για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο μήνα, κατηγορείται για την εμμονή του να υποβαθμίζει την απειλή της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα σε ομιλία του ζήτησε από τους συμπολίτες του να σταματήσουν “την γκρίνια και την κλάψα” για τον νέο κορονοϊό. “Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί”, τόνισε ο Λούλα ενώ ο πολιτικός αντίπαλος χαρακτήρισε την κριτική του “αδικαιολόγητη και αβάσιμη”.

Η αύξηση των κρουσμάτων δοκιμάζει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Fiocruz, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπερνά το 80% σε 25 από τις 27 πρωτεύουσες πολιτειών της Βραζιλίας. Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας “χάθηκε το 2020 και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ανατραπεί αυτό το τραγικό σενάριο που εκτυλίσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2021”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεσέμ Ορελάνα, επιδημιολόγος στο Fiocruz στην πολιτεία Αμαζόνας.

“Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στο θαύμα του μαζικού εμβολιασμού ή σε μια ριζοσπαστική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, υπαίθριο εργαστήριο” και “η ατιμωρησία για τη διαχείριση αυτή μοιάζει να είναι ο κανόνας”, πρόσθεσε.

“Το 2021 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP η γιατρός και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Fiocruz, Μάργκαρετ Νταλκόμου. Πρόσθεσε ότι η “Βραζιλία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της πανδημίας”.

Στις αρχές Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, παρότρυνε τις αρχές της Βραζιλίας να λάβουν “επιθετικά” μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Αν η Βραζιλία δεν πάρει την κατάσταση σοβαρά, αυτό θα πλήξει όλους τους γείτονές της και όχι μόνο. Δεν πρόκειται επομένως μόνο για τη Βραζιλία, αυτό αφορά όλη τη Λατινική Αμερική”, είχε εξηγήσει.

Ο εμβολιασμός στη χώρα προχωράει αργά. 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι (το 4,1% του πληθυσμού) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, 2,9 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι το CoronaVac, της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac, και αυτό της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το υπουργείο Υγείας λέει πως διαπραγματεύεται και με άλλες εταιρείες και αναγνωρίζει ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης “υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί εξαιτίας έλλειψης δόσεων”, σύμφωνα με επιστολή του στον κινέζο πρεσβευτή που αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα