ΑΘΗΝΑ
04:47
|
20.04.2024
“Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές μας”: Κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων στην Καμάρα μετά την “εισβολή” της Αστυνομίας στην Πρυτανεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν νωρίς το πρωί στην εκκένωση της 16ήμερης κατάληψης του κτιρίου της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές. Οι ίδιοι φοιτητές δεν ανέμεναν αυτήν την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων καθώς είχαν ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα ότι η κατάληψή τους θα έληγε σήμερα μετά από μια προγραμματισμένη πορεία.

Ο ακριβής αριθμός των προσαγωγών παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με την Αστυνομία έγιναν 33 προσαγωγές, ενώ φοιτητές και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν κοντά στο ΑΠΘ αναφέρουν ότι ξεπερνούν τις 50.

Πολλές είναι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο φοιτήτριες υπέστησαν κρίσεις πανικού. Ο δημοσιογράφος Ιάσονας Μπάντιος από το ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης μετέδωσε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή εκείνων που θα προσαχθούν και εκείνων που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά στους φοιτητές που άφησαν ελεύθερους και συνέχισαν τους προπηλακισμούς σε όσους φοιτητές ήταν στον χώρο του Πανεπιστημίου και ενώ η εκκένωση της κατάληψης είχε ολοκληρωθεί χωρίς να γίνει κανένα επεισόδιο. Οι πληροφορίες του δημοσιογράφου συμφωνούν με πολλές αναρτήσεις αυτοπτών μαρτύρων στο Twitter.

Η δεύτερη εισβολή των ΜΑΤ στην πρυτανεία τα ξημερώματα

Posted by Stavroula Poulimeni on Wednesday, March 10, 2021

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 11.00 η ώρα στην Καμάρα ενάντια στην νέα “εισβολή” των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτήν την ώρα κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην κατάληψη της Σχολής Θεάτρου επί της Εγνατίας, ενώ έχουν κλείσει τον δρόμο, φωνάζοντας  συνθήματα.

Περίπου 100 μέτρα πιο κάτω, στο ύψος της οδού Ιασωνίδου, η αστυνομία έχει κάνει φραγμό με δύο κλούβες, με σκοπό να τους αποτρέψει από το να κινηθούν προς το ΑΠΘ.

“Καταγγέλλουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας. Από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων. Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό”, τονίζουν στο ψήφισμα τους το ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων.

“Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα :
Ούτε να το σκέφτονται ότι θα αφήσουμε την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές μας !
Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους.
Ακόμη μια φορά , η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν.
Είναι οι αγώνες μας, η μαζικοποίηση και η δυναμική τους η απάντηση μας
Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ.
Καλούμε σε συγκέντρωση στις 11.00 στην κάμαρα”, καταλήγουν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση ή σχόλιο από την Πρυτανεία του ΑΠΘ. Η εκκένωση έγινε με τη… συνδρομή ελικοπτέρου. Η Αστυνομία παραμένει εντός του ΑΠΘ.

Η αστυνομία αφού συνέλαβε πενήντα άτομα απο την κατειλημμένη πρυτανεία κυνηγησε τους υπολοιπους ρίχνοντας δακρυγόνα.

Posted by Stavroula Poulimeni on Wednesday, March 10, 2021

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό

Για “συνέχιση του αυταρχικού της κατήφορου, ένταση της καταστολής και καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας” στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει την κυβέρνηση το ΚΚΕ για την πρωινή εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Επισημαίνει ότι αυτή έγινε αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα έληγε σήμερα η κατάληψη και κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος δημοσιογράφων στο ΑΠΘ. Ζητεί επίσης την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Με πληροφορίες από ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης, Twitter, alterthess.gr, atexnos.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα