ΑΘΗΝΑ
08:51
|
20.04.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έγιναν σε επίπεδο διπλωματίας και μυστικών υπηρεσιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πρώτες επίσημες επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο διπλωματίας και μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εικόνα γενικής όξυνσης σχέσεων που έχει διαμορφώσει η τουρκική επιθετική ή αναθεωρητική πολιτική με ορισμένες από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ (Ισραήλ, Αίγυπτος, κ.α.).

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a joint press conference following a tripartite meeting with his Russian and Qatari counterparts, on March 11, 2021, in Doha.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τις επαφές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σημειώνοντας ότι έγιναν δίχως καμία πλευρά να θέσει όρους ή προϋποθέσεις.

Πρόσθεσε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει είναι “φυσική σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορεί να συμβεί”. Και κατέληξε: “Για το λόγο αυτό,οι διαπραγματεύσεις γίνονται και συνεχίζονται υπό μία συγκεκριμένη στρατηγική,έναν οδικό χάρτη”.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η “συνεχίζεται η συνεργασία” με την Αίγυπτο στους τομείς των μυστικών υπηρεσιών, της διπλωματίας και της οικονομίας. Διευκρίνισε ότι οι επαφές με το Κάιρο είναι σε χαμηλό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορούν, με τη συνέχιση της διαδικασίας, να φθάσουν και στο ανώτατο επίπεδο”.

Η επιλογή της Τουρκίας να προσεγγίσει αυτή την περίοδο την Αίγυπτο μετά από οκτώ χρόνια έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και τις έρευνες για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων.

Οι επαφές του Δένδια στο Κάιρο

Η Αίγυπτος επί του παρόντος αποφεύγει οποιαδήποτε κουβέντα σε σχέση με τον 28ο μεσημβρινό (που τέμνει τη Ρόδο στη μέση και εκτείνεται νότια του Καστελόριζου). Αποφεύγει για ευνόητους λόγους την εμπλοκή της στις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση τμημάτων των ΑΟΖ τους προωθώντας παράλληλα τα δικά της γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις αρχές της βδομάδας στο Κάιρο επιχείρησε να απομακρύνει (για την ώρα) το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αιγυπτιακών γεωτρήσεων με γνώμονα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2019 “ανάβοντας” στην Αθήνα “φωτιές” για ένα ζήτημα που είχε αμελήσει επί δεκαετίες…

Η εφημερίδα Καθημερινή στις 9 Μαρτίου επικαλούμενη διπλωματικές πηγές είχε αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν για το ζήτημα του αιγυπτιακού θαλάσσιου οικοπέδου EGY-MED-18, που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Φέρεται πως οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν προς το παρόν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Είναι ωστόσο σίγουρο πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια και ακόμη πιο έντονο διπλωματικό παρασκήνιο…

aigyptos-o-neos-chartis-meta-ti-symfonia-gia-to-oikopedo0
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα