ΑΘΗΝΑ
17:36
|
18.05.2024
Αυτό δεν είναι ζωή για μένα, δεν μπορώ να έρχομαι εδώ και να ζητιανεύω για ένα πιάτο φαί, έχω και μία αξιοπρέπεια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 3.500 άτομα περιμένουν, καθημερινά, στην ουρά για λίγες μερίδες δωρεάν φαγητού στην πλουσιότερη πόλη του ιταλικού Βορρά.

Οι αποκαλούμενες ‘ουρές πείνας’ είναι όλο και πιο συχνές στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι εικόνες σοκάρουν, όχι προφανώς για τις αποστάσεις που τηρούν ή δεν τηρούν οι άνθρωποι που στέκονται στην ουρά μες στο κρύο για ένα πιάτο φαΐ, αλλά για το χάσμα που καταγράφεται πλέον ανάμεσα στην τραγική καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών της καπιταλιστικής μητρόπολης και τη λαμπερή “βιτρίνα” που εξακολουθεί να προβάλλει στον κόσμο.

Υπολογίζεται πως κάθε ημέρα, πάνω από 3.500 άτομα περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν τη μερίδα που τους αναλογεί από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Pane Quotidiano” (σ.σ. “Καθημερινό Ψωμί”).

“Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεις να ζεις έναν χρόνο χωρίς δουλειά… Κι όσα λίγα χρήματα είχα κρατήσει για κομπόδεμα, τα ξόδεψα”, δηλώνει αγανακτισμένος κάτοικος που υφίσταται στο πετσί του τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας.

Αρκετοί όμως είναι και αυτοί που αισθάνονται ντροπή καθώς περιμένους στις ουρές και προσπαθούν να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να μην αναγνωριστούν από τους συμπολίτες τους.

“Αυτό δεν είναι ζωή για μένα, δεν μπορώ να έρχομαι εδώ και να ζητιανεύω για ένα πιάτο φαί, έχω και μία αξιοπρέπεια”, λέει ένας από τους πολίτες που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στη ζωή του την ανάγκη να λαμβάνει τροφή από ΜΚΟ.

Τον τελευταίο χρόνο, αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο οι κάτοικοι της χώρας που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχιας -ποσοστό σχεδόν 10% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός Βορράς έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα, με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς είναι η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την επέλαση του κορονοϊού.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 25.673 νέα κρούσματα, με 373 θανάτους, με τα περισσότερα κρούσματα να σημειώνονται στη Λομβαρδία (5.849) την Καμπανία (2.981) και την Εμίλια Ρομάνια (2.845).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα