ΑΘΗΝΑ
08:25
|
20.04.2024
Τουρκία, Κατάρ και Ρωσία δημιούργησαν νέο πλαίσιο συνεργασίας με στόχο τη Συρία και την..."εξεύρεση πολιτικής λύσης"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή προσπάθεια για την προώθηση “πολιτικής λύσης” που θα τερματίσει τον 10ετή πόλεμο στη Συρία ανήγγειλε αποχωρώντας από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προηγήθηκε η συνάντησή του με τους ομολόγους του από Κατάρ και Ρωσία στο πλαίσιο τριμερούς διαβούλευσης με επίκεντρο τη Συρία.

Ρεπορτάζ του καταριανού δικτύου Αλ Τζαζίρα αναφέρει πως οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν πως “η μόνη λύση στον πόλεμο της Συρίας δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική”. Τόνισαν πως θα πρέπει να βρεθεί με γνώμονα τις έως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι η Τουρκία της παραβιάζει και καταπατά συστηματικά με τις τρεις χερσαίες εισβολές που έχει κάνει την τελευταία τριετία στη Βόρεια Συρία με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια”.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη “διατήρηση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”. 

Image

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την “επιθυμία του Κατάρ να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών για το ξεπέρασμα της τραγικής κατάστασης στη Συρία”. Ισχυρίστηκε ότι οι τρεις χώρες δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις “ειρηνευτικές προσπάθειες” που καταβάλλουν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν από το  2017 στο πλαίσιο της λεγόμενης συνεργασίας της Αστάνα. Ωστόσο δεν εξήγησε πώς ακριβώς “συμπληρώνεται” ή ενισχύεται η τριμερής διαδικασία της Αστάνα με την τριμερή της Ντόχα.

Ο Καταριανός ομόλογοός του σείχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι ανέφερε πως συζήτησε με τους ομολόγους του από Τουρκία και Ρωσία “μηχανισμούς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Συρία” προσθέτοντας πως υπάρχει “κρίσιμη ανάγκη για απάλυνση των βασάνων των Σύρων”. Επέμεινε πως συνεχίζονται οι λόγοι που είχαν “παγώσει” τη συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανήγγειλε ότι ο επόμενος κύκλος τριμερών διαβουλεύσεων θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Ακολούθως, με περισσό θράσος αποδοκίμασε την πρόσφατη διεθνή συμφωνία οργανώσεων του ΟΗΕ για την αποστολή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ “εμπόδισαν προσπάθειες για πολιτική λύση επειδή του έδωσαν περισσότερη νομιμότητα”!

Το κοινό ανακοινωθέν Κατάρ, Τουρκίας,Ιράν απαρτίζεται από εννιά βασικά σημεία στα οποία συμπεριλαμβάνεται αίτημα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ να βάλουν προτεραιότητα την πραγματοποίηση εμβολιασμών κατά του κορονοϊού Covid-19 εντός της Συρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα