ΑΘΗΝΑ
08:26
|
04.05.2024
Γονατιστή μπροστά στις δυνάμεις καταστολής του πραξικοπήματος κάνει τον γύρο του κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εικόνα της γονατιστής αδελφής Αν Ρόουζ Νου Τουάνγκ μπροστά στις δυνάμεις καταστολής και επιβολής του στρατιωτικού νόμου της Μιανμάρ έκανε τον γύρο του κόσμου. Η καθολική μοναχή θέλει να προστατεύσει μια ομάδα νεαρών διαδηλωτών που ζήτησαν καταφύγιο από τα δακρυγόνα, τους ξυλοδαρμούς και τα ζωντανά πυρά σε μια κλινική. Σε αυτήν την κλινική η αδελφή Αν της Μιανμάρ εργάζεται. Παρακαλεί τους αστυνομικούς να σταματήσουν να πυροβολούν. Αλλά δεν τα κατάφερε.

Βίντεο κατέγραψε την πράξη της μοναχής και την έκανε viral στον κόσμο ως ένα σύμβολο αντίστασης στη Μιανμάρ που από την 1η Φεβρουαρίου κυβερνιέται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Η ίδια σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε: “Τους παρακάλεσα να μην πληγώσουν τους διαδηλωτές, αλλά να τους συμπεριφερθούν ευγενικά σαν μέλη της οικογένειάς τους. Τους είπα ότι μπορούν να σκοτώσουν εμένα και πως δεν σηκώνομαι μέχρι να μου υποσχεθούν ότι δεν θα καταδιώξουν βάναυσα τους διαδηλωτές”.

Η Τουάνγκ, η οποία διοικεί μια κλινική στην πόλη, είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από ανώτερους αξιωματούχους ότι μόνο θα άδειαζαν τον δρόμο από το πλήθος. Τόσο η ίδια όσο και ένας από τους αστυνομικούς καταγράφηκαν να αγγίζουν τα μέτωπά τους στο έδαφος, αλλά αμέσως μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

“Ακούσαμε δυνατά πυροβολισμούς, και είδαμε ότι το κεφάλι ενός νεαρού παιδιού να έχει τιναχθεί και υπήρχε ένα ποτάμι αίματος στο δρόμο”, είπε Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, μόνο τη Δευτέρα.

Η Τουάνγκ προσπάθησε να μεταφέρει μερικά από τα θύματα στην κλινική της, πριν η ίδια τυφλωθεί από τα δακρυγόνα. “Το πάτωμα της κλινικής μας έγινε μια θάλασσα αίματος», είπε. «Πρέπει να εκτιμήσουμε τη ζωή. Είμαι τόσο λυπημένη” πρόσθεσε η καλόγρια.

Πάνω από 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.800 έχουν συλληφθεί από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέξας: συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα