ΑΘΗΝΑ
10:15
|
26.04.2024
Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την Παρασκευή στην πόλη Χεράτ σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας 50, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από “παγιδευμένο” αυτοκίνητο σημειώθηκε εχθές (12/3) κοντά σε αστυνομικό τμήμα, στην επαρχία Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα και τραυμάτίζοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους, σύμφωνα με  αξιωματούχους.

Ο κυβερνήτης της Χεράτ, Sayed Abdul Wahid Qatali, δήλωσε τουλάχιστον 53 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, ενώ μεταξύ των νεκρών υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Προσέθεσε ότι δεκάδες σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές λόγω της έκρηξης, ενώ διασώστες έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Κανείς δεν ανέλαβε έως τώρα την ευθύνη για τον βομβαρδισμό, ωστόσο τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ευθέως τους Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι η Χεράτ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης, ωστόσο, στην υπόλοιπη ομώνυμη επαρχία μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των εξεγερμένων Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, αντιμετώπισαν πολλαπλές δυσκολίες μέχρι να σημειώσουν πρόοδο, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για μείωση της βίας. Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να μην διαπράττουν μεγάλες επιθέσεις σε αστικά κέντρα. Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται σε μεγάλες πόλεις ένα κύμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, δικαστών, γιατρών, πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων καθώς και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες οι αφγανικές αρχές και οι ΗΠΑ αποδίδουν στους Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τον ανησυχητικό αριθμό επιθέσεων που έχουν σκοπίμως ως στόχο αμάχους στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση στη Χεράτ σημειώθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Μόσχα παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, στις οποίες πρόκειται να συμμετάσχουν οι αφγανικές αρχές και οι αντάρτες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς, βάσει της συμφωνίας που σύναψαν ΗΠΑ και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020, η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τα σχέδιά τους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα