ΑΘΗΝΑ
09:03
|
19.04.2024
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, η οποία καταγγέλει για ακόμη μία φορά τον αποκλεισμό από την ΕΡΤ των ατόμων με προβλήματα ακοής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτησή της “για το γεγονός ότι η ΕΡΤ αγνόησε για μια ακόμα φορά τις ανάγκες των τηλεθεατών με προβλήματα ακοής, καθώς στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού την Τρίτη 09 Μαρτίου και την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, δεν υπήρχε παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, αλλά ούτε και υποτιτλισμός”.

Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση, η ΕΡΤ, με την κίνησή της αυτή παραβιάζει κατάφωρα την Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι “Οι δημόσιες ανακοινώσεις, όπως τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, καθώς και οι ανακοινώσεις σε εξαιρετικές ή κρίσιμες περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών πρέπει να μεταδίδονται στο γενικό κοινό μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα και σε ένταση μεγαλύτερη της συνήθους ροής του προγράμματος”.

Επιπλέον, η ομοσπονδία καταθέτει ότι έχουν προηγηθεί οχλήσεις προς την εκάστοτε διοίκηση της ΕΡΤ σχετικά με το ζήτημα του αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα ακοής, χωρίς κανένα μόνιμο αποτέλεσμα, και επαναλαμβάνει την αυτονόητη απαίτηση των μελών της για απρόσκοπτη παροχή της ενημέρωσης, που συνιστά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, με τον δέοντα σεβασμό, και δη από τη δημόσια τηλεόραση.

*Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος

H Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι η ΕΡΤ αγνόησε για μια ακόμα φορά τις ανάγκες των τηλεθεατών με προβλήματα ακοής, καθώς στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού την Τρίτη 09 Μαρτίου και την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, δεν υπήρχε παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, αλλά ούτε και υποτιτλισμός.

Η ΥΑ 3586/06-12-2018 (ΦΕΚ 5491/2018) την οποία η ΕΡΤ κατάφωρα παραβιάζει, αναφέρει ρητά – ανεξαρτήτως ζωντανής ή μαγνητοσκοπημένης μετάδοσης – ότι «Οι δημόσιες ανακοινώσεις, όπως τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, καθώς και οι ανακοινώσεις σε εξαιρετικές ή κρίσιμες περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών πρέπει να μεταδίδονται στο γενικό κοινό μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα και σε ένταση μεγαλύτερη της συνήθους ροής του προγράμματος.».

Η δημόσια τηλεόραση, όμως, πέρα από τους νόμους, έχει την ηθική υποχρέωση να υπηρετεί όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, ισότιμα και να μην αποκλείει κανέναν από την παροχή ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Έχουμε ήδη διαμαρτυρηθεί πολλές φορές προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, δυστυχώς χωρίς κανένα μόνιμο αποτέλεσμα. Ωστόσο, εμείς με όλο και μεγαλύτερο δυναμισμό θα διεκδικούμε την εφαρμογή των όσων ορίζει ο προαναφερθείς νόμος, καθώς και την αποκατάσταση της καθημερινής τηλεοπτικής μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στη νοηματική, -με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα- η οποία έχει αναγνωριστεί ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα με τον νόμο 4488/2017. Η ενημέρωσή μας συνιστά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και απαιτούμε να παρέχεται απρόσκοπτα και με τον δέοντα σεβασμό, ειδικά από τη δημόσια τηλεόραση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα