ΑΘΗΝΑ
17:35
|
26.04.2024
Δικαστήριο της Βολιβίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την αυτοανακηρυχθείσα πρώην πρόεδρο Τζανίνε Άνιες και αρκετούς πρώην υπουργούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μετά το πραξικόπημα του 2019, κατευθύνεται προς τα δικαστήρια για να απολογηθεί, δίνοντας στις δυνάμεις ασφαλείας «άδεια για να σκοτώσουν» διαδηλωτές που αμφισβήτησαν την προσωρινή κυβέρνησή της κατά το 2019 και το 2020.

Ένα δικαστήριο της Βολιβίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την Τζανίνε Άνιες, πρώην αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή πρόεδρο, που κατέλαβε την εξουσία σε πραξικόπημα στα τέλη του 2019, μαζί με αρκετούς από τους υπουργούς της, ισχυριζόμενο ότι υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας.

Σύμφωνα με το ένταλμα του δικαστηρίου που κοινοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας, Kawsachun News, η Άνιες και εννέα ακόμη ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησής της κατηγορούνται για τρομοκρατία, καταστολή και συνωμοσία.

Η Άνιες κατέφυγε στο Twitter και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται περί πολιτικής βεντέτας. “Η πολιτική δίωξη έχει ξεκινήσει. Το MAS αποφάσισε να επιστρέψει στο στυλ της δικτατορίας. Ντροπή γιατί η Βολιβία δεν χρειάζεται δικτάτορες, χρειάζεται ελευθερία και λύσεις” έγραψε.

Σε ένα ακόμη tweet της έγραψε “Καταγγέλλω ότι σε μια πράξη κατάχρησης και πολιτικής δίωξης η κυβέρνηση MAS διέταξε την σύλληψή μου. Με κατηγορεί για συμμετοχή σε πραξικόπημα που δεν συνέβη ποτέ. Οι προσευχές μου στη Βολιβία και σε όλους τους κατοίκους της χώρας”.

Η Άνιες, πρώην γερουσιαστής από την περιοχή Beni στη Βολιβία, ανέβηκε στην εξουσία ενώ επικρατούσε χάος, τον Νοέμβριο του 2019, όταν μια συντονισμένη εκστρατεία από εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις προσπάθησε να ακυρώσει την επανεκλογή του ηγέτη της MAS και του τότε Προέδρου Έβο Μοράλες τον προηγούμενο μήνα. Αφού οι δεξιά πολιτοφυλακή και οι προσκείμενες σε αυτή αστυνομικές δυνάμεις εκδίωξαν τους βουλευτέςτης MAS και η Άνιες βρέθηκε επικεφαλής του κοινοβουλίου, αυτοανακηρύχθηκε στις 12 Νοεμβρίου ως προσωρινή πρόεδρος 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχαν υποστήριξη στην κυβέρνηση, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τους συμμάχους του, όπως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, να σπεύδουν να αναγνωρίσουν την  προσωρινή κυβέρνηση της Άνιες. Ωστόσο, μετά από μήνες κατάπτυστων αποφάσεων της προσωρινής κυβέρνησης και συνεχούς βίας στον δρόμο μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Άνιες και των αυτοχθόνων ηγετών που διαδήλωναν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, όπως η Washington Post, αναγκαστηκαν να αναγνωρίσουν ότι η έκθεση του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές ήταν «βαθιά ελαττωματική».

Πηγή: telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα