ΑΘΗΝΑ
08:18
|
25.04.2024
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία και προπαγάνδα εναντίον του συστήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Γάλλος τουρίστας που συνελήφθη στο Ιράν πριν από 10 μήνες, ο Μπενιαμέν Μπριέρ (Benjamin Briere), αντιμετωπίζει κατηγορίες για «κατασκοπεία και προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του.

Ο 35χρονος Μπριέρ συνελήφθη μετά από πτήση του με ελικόπτερο στην έρημο κοντά στα σύνορα Τουρκμενιστάν-Ιράν, δήλωσε ο δικηγόρος Σάιντ Ντεχάν. Ο ίδιος είπε ότι την Κυριακή, 15 Μαρτίου, του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατασκοπείας και της προπαγάνδας κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του μπορεί να αντιμετωπίσει μακρά ποινή φυλάκισης. Συμπλήρωσε πως η τελευταία αγόρευση της υπεράσπισης έγινε χθες και πως η κατηγορία περί κατασκοπείας στηρίζεται στη λήψη φωτογραφιών σε απαγορευμένες περιοχές.

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι ο Γάλλος βρίσκεται στη φυλακή Vakilabad στην πόλη Mashhad και πως η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και έχει πρόσβαση στους δικηγόρους του. Συμπλήρωσε πως επωφελείται από την προστασία που παρέχει το προξενείο και πως οι αξιωματούχοι της γαλλικής πρεσβείας έρχονται τακτικά σε επαφή μαζί του.

Διευκρίνισε πως ο Μπριέρ κατηγορήθηκε για «προπαγάνδα ενάντια στο σύστημα» λόγω μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε ότι η χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν αλλά όχι σε άλλες ισλαμικές χώρες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, οι κατηγορίες είναι ψευδείς και αβάσιμες, αλλά αναμένεται από τον δικαστή να διενεργήσει πλήρη έρευνα τις επόμενες ημέρες και να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως για κατασκοπεία. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν το Ιράν ότι έχει προβεί σε αυτές τις συλλήψεις για να ζητήσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες. Η Τεχεράνη αρνείται την κράτηση ανθρώπων για πολιτικές σκοπιμότητες.

Τη Δευτέρα, το Ιράν συμβούλεψε τη Βρετανία να μην πολιτικοποιήσει την κράτηση του Βρετανού-Ιράν εργαζομένου βοήθειας Nazanin Zaghari-Ratcliff, ο οποίος αντιμετωπίζει μια νέα κατηγορία για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα