ΑΘΗΝΑ
17:31
|
20.11.2024
Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή άτυπη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα τις «Εξωτερικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.» για τη τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Οι υπουργοί της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με την εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα ξαναγίνονται δεκτοί στις χώρες τους μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή (12/3) ότι είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις περιορισμού των θεωρήσεων βίζας έως το καλοκαίρι.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον έχει παρουσιάσει στους υπουργούς Εσωτερικών μια εμπιστευτική έκθεση για την αντιμετώπιση 39 χωρών απέναντι στις επανεισδοχές, θέτοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις θεωρήσεις βίζας. Δήλωσε πως είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ ήδη από αυτό το καλοκαίρι για περιορισμούς στην πολιτική θεωρήσεων και προσέθεσε πως τώρα είναι η ώρα για δράση. “Έχουμε τα εργαλεία, φυσικά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, τόσο για να εφαρμόσουμε μια πιο γενναιόδωρη πολιτική θεωρήσεων όσο και για να προτείνουμε μια πιο αυστηρή πολιτική”, είπε.

Η Τουρκία φαίνεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών στη λίστα, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Πορτογαλίας Eduardo Cabrita. Η ΕΕ είχε συμφωνήσει πριν από σχεδόν πέντε χρόνια με την Τουρκία να δεχτεί μετανάστες και πρόσφυγες που προσγειώθηκαν στα ελληνικά νησιά με αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις και χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων. Η στάση της Τουρκίας ενόχλησε την Γιόχανσον, που τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επανεγκαταστήσει έως και 3.000 πρόσφυγες από την Τουρκία από τον Αύγουστο, παρά τον Covid-19. “Αλλά η Τουρκία δεν έχει ξαναρχίσει τις επανεισδοχές από τα ελληνικά νησιά και αυτό περιμένω να κάνει”επεσήμανε.

Κάποιες χώρες (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ολλανδία) θέλουν να τηρηθεί πιο σκληρή γραμμή για τις χώρες που δεν συνεργάζονται και να επιβληθούν περιορισμοί θεώρησης «Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Πρέπει να αποφύγουμε μια μακρά και αφηρημένη συζήτηση, πρέπει να είναι σύντομη και γρήγορη», ισχυρίζονται.

Η Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση ελπίζει να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υποβληθεί η πρόταση περιορισμού της θεώρησης, ενώ θα είναι επίσης μια ευκαιρία να εξεταστεί και μια προτεραιότητα της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με την «ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Βόρειας Αφρικής», που σύμφωνα με την Πορτογαλία, περιλαμβάνει τα πάντα, από τη μετανάστευση έως την αστυνομική συνεργασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό με τρένο σκέφτεται να φτάσει η Κίνα

Με επιθέσεις στο κέντρο του Τελ Αβίβ θα απαντήσει η Χεζμπολάχ

Τον Εντμούντο Γκονζάλες αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οι ΗΠΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί λευκή και καστανή ζάχαρη-Βρέθηκαν μικροπλαστικά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα