ΑΘΗΝΑ
00:43
|
29.09.2024
Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει στους πολίτες ο υπουργός Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα. 

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ παρατηρήθηκε μόλις ένα περιστατικό που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο, μετά από έλεγχο από τον ΕΟΦ. Συμπλήρωσε επίσης ότι παγκοσμίως, έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca  και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά.

“Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό οργανισμό, που έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής. Ο Οργανισμός, δεν έχει δώσει σχετική οδηγία, για αναστολή ή κάτι άλλο.

Τόνισε δε ότι μέχρι και χθες, σε ανακοίνωσή του, ο ΕΜΑ, τάχθηκε υπέρ του συγκεκριμένου εμβολίου. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το υπουργείο, παρακολουθεί στενά το θέμα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του EMA αναμένονται την Πέμπτη αλλά δεκάδες είναι πλέον οι χώρες της Ευρώπης που έχουν προληπτικά προχωρήσει σε αναστολή των εμβλολιασμών με το προϊόν της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Όπως  υπογράμμισε ο  Βασίλης Κικίλιας, ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ , έχουν την υποχρέωση να συνεδριάζουν συνεχώς και να λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού. “Το εμβόλιο της AstraZeneca  δεν έχει απορριφθεί από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι “δεν μπορούμε  να λαμβάνουμε αποφάσεις  χωρίς τις σαφείς οδηγίες από τον ΕΜΑ, αλλά και τους επίσημους φορείς που ασχολούνται με τα εμβόλια”. 

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε ότι  οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca  είναι “πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών”.

Επικαλούμενος τις πρώτες καθησυχαστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως οι δύο οργανισμοί θα αξιολογήσουν εκ νέου το εμβόλιο εκτιμώντας μάλιστα πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα