ΑΘΗΝΑ
18:40
|
19.04.2024
Ποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν “παγώσει” τη χορήγησή του – Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισπανία ανακοίνωσε την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετά την αναφορά παρενεργειών παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την ασφάλεια του προϊόντος.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας δήλωσε χαρακτηριστικά για την υπόθεση: “Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

Η Ισπανία ακολουθεί έτσι περίπου 12 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία. Η πρώτη χώρα, η οποία προχώρησε σε αναστολή της χρήσης του εν λόγω εμβολίου ήταν η Αυστρία μετά τον θάνατο 49χρονης νοσηλεύτριας που υπέκυψε με “σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος” σχεδόν δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Μετά την Αυστρία πήραν σειρά η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Νορβηγίας αναφέρθηκαν σε τρία περιστατικά νοσηλείας και σε έναν θάνατο μετά τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου. Την Κυριακή οι αρχές στη Δανία ανακοίνωσαν τον θάνατο μιας 60χρονης. Όλα τα περιστατικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εμφάνισαν ξαφνικές θρομβώσεις στο αίμα.

Ο EMA ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκαλέσει την Πέμπτη μια ειδική συνάντηση προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζονται μέτρα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων. “Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της νόσου Covid-19 υπερέχουν των κινδύνων από τις παρενέργειες”, αναφέρει ο EMA. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα και του εμβολίου της AstraZeneca. Οι κρίσιμες αποφάσεις του ΕΜΑ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της νόσου Covid-19 υπερέχουν των κινδύνων από τις παρενέργειες

Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο προϊόν έχουν επίσης “παγώσει” σε Λουξεμβούργο. Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία. Η ύποπτη παρτίδα “ABV5300” της AstraZeneca είχε μοιραστεί σε 17 χώρες της ΕΕ.

Και η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή “ για προληπτικούς λόγους” της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, “ δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός” μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν το τι συμβαίνει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει για την υπόθεση.

Χθες, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού, που αναμένονται την Πέμπτη. Ως τότε, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες.

Πηγή: RT News, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα