ΑΘΗΝΑ
15:52
|
19.04.2024
Μετά την άρνηση της ακροδεξιάς να κάνει την εισήγηση της υπόθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο, νέα εισηγήτρια αναλαμβάνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μαρί Τουσέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να παραδώσει τον φάκελο σε άλλη εισηγήτρια επέλεξε η συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μανόν Ομπρί, προκειμένου να επισπευσθεί η άρση της ασυλίας του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού. Έτσι, νέα εισηγήτρια αναλαμβάνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ.

Η πρώην εισηγήτρια Μανόν Ομπρί επέλεξε να παραδώσει τον φάκελο της υπόθεσης, προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία στον Γ. Λαγό να εκμεταλλευτεί παλαιότερες δηλώσεις της και έτσι να καθυστερήσει ή να αμφισβητήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
“Ο ευρωβουλευτής Λάγος αμφισβήτησε την αμεροληψία μου βάσει προηγούμενων δηλώσεών μου που αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευσή μου ενάντια στην ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές αναβιώσεις της στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω για αυτές τις δηλώσεις: μαρτυρούν τη μακρά πάλη μου ενάντια στην ακροδεξιά. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Λάγος θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει, σε διαδικαστικό επίπεδο, την τελική απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του” υπογραμμίζει η Μανόν Ομπρί σε δήλωσή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών” .

“Αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από μένα. Πρώτον, γιατί θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δεοντολογία μου ως μέλος του Κοινοβουλίου. Αλλά πάνω απ’ όλα, γιατί θα παρενέβαινε σε μια νομική διαδικασία τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση μου ως εισηγήτρια, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην διευκολύνει νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η απόφαση θα επιτρέψει τη δικαιοσύνη να υπηρετηθεί σταθερά και αδιατάραχτα” ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο Γιάννης Λαγός έσπευσε να πανηγυρίσει για την αποχώρηση Ομπρί. Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο οποίος ήταν ο επόμενος ευρωβουλευτής που θα αναλάμβανε εισηγητής αρνήθηκε να κάνει την εισήγηση.

Έτσι, τον φάκελο της υπόθεσης Λαγού, ανέλαβε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ, 33χρονη δικηγόρος που εκλέγεται για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Μανόν Ομπρί είχε συνυπογράψει στις 27 Οκτωβρίου 2020 επιστολή  του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σχετικά με την Χρυσή Αυγή. Στην επιστολή, τη δεύτερη για το ζήτημα των καταδικασθέντων από την ελληνική δικαιοσύνη ευρωβουλευτών που είχαν εκλεγεί με την ψήφο της Χρυσής Αυγής προς τον Σασόλι, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «ύψιστης σημασίας» η επίσπευση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. «Σήμερα ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λάγος είναι ο μόνος, μαζί με έναν άλλο φυγά επίσης του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, που δεν είναι στη φυλακή, χρησιμοποιώντας την ασυλία που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε η επιστολή.

Η αναφορά αυτή έκανε τον Γ. Λαγό να αναφερθεί σε μη αντικειμενικότητα από την πλευρά της Ομπρί. 

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη ατζέντα της αρμόδιας επιτροπής νομικών υποθέσεων, αύριο στις 3.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Γιάννη Λαγού.

Ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του και αναμένεται να παρουσιαστεί με το νομικό του εκπρόσωπο. Μετά την ακρόαση, θα ακολουθήσει γνωμάτευση της επιτροπής που θα προτείνει άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Η υπόθεση αναμένεται να φθάσει στην Ολομέλεια, όπου θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία, τον Μάιο. 

Αν τελικά αρθεί η ασυλία του Γ. Λαγού, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα