ΑΘΗΝΑ
06:58
|
06.05.2024
Και 33 γυναικοκτονίες τον Φεβρουάριο σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στοκχόλμης για την Ελευθερία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση στα σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας τον Φεβρουάριο του 2021 σύμφωνα με τη μηναία έκθεση για την “Παραβίαση Δικαιωμάτων” του δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), Sezgin Tanrıkulu και του Κέντρου Στοκχόλμης για την Ελευθερία.

Ο Tanrıkulu, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2021 καταγράφηκαν στη χώρα 33 γυναικοκτονίες.  Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ειδησεογραφικό ισότοπο Bianet αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 πολιτικοί, ανάμεσα τους στελέχη κομμάτων, δήμαρχοι και μέλη του κοινοβουλίου, συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα. Τουλάχιστον 45 άτομα βρέθηκαν αντιμέτωπα με κράτηση ή σύλληψη επειδή εξέφρασαν απλά ελεύθερα την άποψή τους, ενώ σε οκτώ από αυτά τα άτομα ασκήθηκαν διώξεις.

Η έκθεση του Κέντρου Στοκχόλμης για την Ελευθερία αναφέρει ότι σε έναν μήνα επτά δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν τον ενδεχόμενο να τεθούν υπό κράτηση ή να τους επιβληθούν πρόστιμα ενώ απλά εκτελούσαν τη δουλειά της. Τελικά, η έκθεση αναφέρει ότι εννέα τέθηκαν υπό κράτηση και ένας συνελήφθη. Επιπλέον δύο δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις ενώ τελούν υπό διερεύνηση.

Συνολικά η έκθεση του Tanrıkulu και Κέντρου Στοκχόλμης για την Ελευθερία αποκαλύπτει ότι μέσα σε έναν μήνα 722 άτομα στην Τουρκία προσήχθησαν για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις. Ο αντιπρόεδρος του CHP αναφέρει ότι τουλάχιστον 39 άτομα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και εννέα φυλακίστηκαν.

Πολλές από αυτές τις συλλήψεις σύμφωνα με την έκθεση έχουν να κάνουν με τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πηγή: stockholmcf.org

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα