ΑΘΗΝΑ
10:51
|
25.04.2024
Στο επίκεντρο ο 10ετής πόλεμος στη Συρία, το Ιράν και η κατάσταση στον Περσικό.,οι πιθανές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις και η πανδημία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλατιά ατζέντα διμερών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων έθεσαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα νωρίς το απόγευμα στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεγκέι Λαβρόφ και Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως αντάλλαξαν θέσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με έμφαση την κατάσταση στη Συρία, την ανάγκη επανέναρξης διαλόγου Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση εξεύρεσης βιώσιμης λύσης με ανεξάρτητη Παλαιστίνη, την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες αλλά και την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Λαβρόφ εξήγησε πως συμφώνησαν στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου. “Επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας επί της αρχής στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας” είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για το έργο της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής χαρακτηρίζοντάς το “επιτυχές”.

Επιπλέον ο Λαβρόφ αποδοκίμασε τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να εξωραίσουν εγκλήματα Ναζιστών επί της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τονίζοντας πως Ρωσία και Ισραήλ μοιράζονται την ίδια θέση κατά των προσπαθειών εξωραϊσμού των ναζιστικών εγκλημάτων.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ να διατάξει έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές εμφανίστηκε “μάλλον αρνητικός”. Αποδέχθηκε τέλος πρόταση του Ισραηλινού ομολόγου του για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ “μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι από την πλευρά του αναφέρθηκε στις καλές διμερείς, πολυετείς σχέσεις και στη συζήτηση θεμάτων ασφαλείας σε περιφερειακό επίπεδο.

Ευχαρίστησε στον Λαβρόφ για τη βοήθεια της Ρωσίας στις προσπάθειες για τον εντοπισμό λειψάνων Ισραηλινών στη Συρία “και για τη βοήθεια σε σχέση με ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν στρατιώτες και άλλους”. Υπονοούσε τον Ισραηλινό κατάσκοπο Έλι Κόεν που είχε απαγχονιστεί στη Δαμασκό το 1965 αλλά και τα λείψανα του Ισραηλινού στρατιώτη Ζαχαρία Μπόμελ που αγνοούνταν από το 1982 στη Συρία και του οποίου τα οστά βρέθηκαν το 2019 από Ρώσους στρατιώτες στο συριακό έδαφος και επιστράφηκαν στο Ισραήλ.

Ο Ασκενάζι χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του “σπουδαία ευκαιρία” για να ευχαριστήσει προσωπικά τη Ρωσία και την κυβέρνησή της στην επίλυση του παραπάνω ζητήματος.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Ασκενάζι τόνισε πως συζήτησαν περιφερειακά θέματα ασφαλείας και τις επιλογές συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της Υγείας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, ο Ασκενάζι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα.

Image

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα