ΑΘΗΝΑ
09:36
|
20.04.2024
Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν, για πρώτη φορά, να αναπτύξουν έμβρυο θηλαστικού (στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποντικιού) έξω από τη φυσική του μήτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικό γεγονός: Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν, για πρώτη φορά, να αναπτύξουν ένα έμβρυο θηλαστικού (στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποντικιού) έξω από τη φυσική του μήτρα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz, η πρωτοφανής αυτή επιστημονική μελέτη πραγματοποιείται στο εργαστήριο του Τζέικομπ Χάνα στο Ινστιτούτο Weizmann. Οι συνέπειες αυτού του πρωτοφανούς επιτεύγματος θα μπορούσαν να είναι τεράστιες: Από την ανάπτυξη συνθετικών εμβρύων για εμφυτεύματα οργάνων, έως τη δημιουργία ενός βρέφους του οποίου οι βιολογικοί γονείς θα είναι δύο άνδρες. 

Το έμβρυο αυτό (που επιπλέει σε ένα λουτρό με ζεστό υγρό) μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα φυσιολογικά έμβρυα, αν και αναπτύσσεται ανάμεσα στις γυάλινες πλευρές ενός περιστρεφόμενου φιαλιδίου, σε θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου που καθορίζεται από θερμοστάτη. Συμπληρώνει ήδη 12 ημέρες ζωής: αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει την κρίσιμη περίοδο της ζωής ενός εμβρύου (το πρώτο τρίτο της ανάπτυξής του) κατά την οποία σχηματίζονται όλοι οι ιστοί και τα όργανα που θα έχει το ώριμο ποντίκι. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ένα έμβρυο έξω από τη μήτρα μόλις για λίγες ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Το εργαστήριο του καθηγητή Χάνα, λοιπόν, καταγράφει μια άνευ προηγουμένου επίτευγμα, με τους επιστήμονες να δηλώνουν πεπεισμένοι ότι βρήκαν έναν τρόπο να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

Το όνειρο της ανάπτυξης εμβρύων εκτός της μήτρας δεν είναι κάτι νέο, καθώς αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χάνα, ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι η προσαρμογή της μελέτης αυτής στον άνθρωπο, «κάτι απολύτως δυνατό, κατά τη γνώμη μου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Πέθανε ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς

Μελέτη γεννά ελπίδες για ανανέωση του ανοσοποιητικού συστήματος ηλικιωμένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα