ΑΘΗΝΑ
03:14
|
20.04.2024
Και στη Γερουσία η συζήτηση του νομοσχεδίου περί “καθολικής ασφάλειας” και απόλυτης προστασίας της Αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Παρίσι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί “καθολικής ασφάλειας” της κυβέρνησης Μακρόν, το οποίο παρέχει πλήρη προστασία και ασυλία στους αστυνομικούς και τις δυνάμεις καταστολής αφού περιορίζει τη μετάδοση και καταγραφή εικόνων σε πορείες, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στα μέλη της γαλλικής Γερουσίας.

Με βασικό σύνθημα: “Η κάμερά μου εναντίον του κλομπ σου” οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τη διαμαρτυρία τους έξω από το κτίριο της Γερουσίας. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας αλλά και το αίτημα για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν.

Το νομοσχέδιο περί “καθολικής ασφάλειας” κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν το περασμένο έτος. Προβλέπει την απαγόρευση καταγραφής των προσώπων των αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος για την προστασία της σωματικής και ψυχικής τους ακεραιότητας. Η γαλλική κυβέρνηση εμμένει ότι το σχέδιο νόμου είναι απαραίτητο για την προστασία των αστυνομικών από τα διάφορα “παραβατικά άτομα”. Παράλληλα δίνει στην Αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες ως προς τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες κλειστού κυκλώματος και των drones. Οι επικριτές του νομοσχεδίου, και δεν είναι λίγοι, καταγγέλλουν πως πρόκειται για απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και του συνέρχεσθαι.

Το αμφιλεγόμενο 24ο άρθρο του νομοσχεδίου, που χαρακτηρίσθηκε επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, ψηφίσθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον περασμένο Νοέμβριο. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσιών. Η γερουσιαστής του κόμματος των Πρασίνων, Εστέρ Μπενμπασά, δήλωσε χθες, ότι εάν “δεν υπήρχαν οι εικόνες των φωτορεπόρτερ δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την αστυνομική βία”.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους. “Η αστυνομία δεν είναι ποτέ ο εχθρός”, είπε ο Νταρμανέν και πρόσθεσε ότι το “νομοσχέδιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο αστυνομικό σώμα”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα