ΑΘΗΝΑ
12:39
|
13.05.2024
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.,  θυγατρικής της καναδικής Eldorado, για τα μεταλλεία που εκμεταλλεύεται στην περιοχή της Ιερισσού και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση αναγνώρισε τις απαιτήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αποδεχόμενη αποκλειστικά τους ισχυρισμούς της εταιρείας στα εξώδικά της χωρίς να έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε μάλιστα, πως με διάταξη της σύμβασης, η κυβέρνηση εκμηδενίζει το ρίσκο το Δημόσιο να κληθεί να πληρώσει τις αξιώσεις της εταιρείας χωρίς αναφορά σε γνωμοδότηση του ΝΣΚ, παρότι ρωτήθηκε σχετικά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη.

Δέον να σημειωθεί πως σήμερα στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια, απορρίφθηκαν οι δύο ενστάσεις συνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ξεχωριστά, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, επί άρθρων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Τόσο ο γενικός εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πάνος Σκουρλέτης, έκαναν λόγο για «αποικιοκρατική σύμβαση που είναι σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σκληρή ήταν και η γλώσσα της ελάσσονος αντιπολίτευσης-πλην της Ελληνικής Λύσης- με τον εισηγητή του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένη, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κλέωνα Γρηγοριάδη, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε ως εκπρόσωπος της εταιρίας και όχι του Δημοσίου και φέρνει προς κύρωση στη Βουλή μια σύμβαση με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «ετεροβαρή σύμβαση σε βάρος του Δημοσίου, με πολλά προβληματικά στοιχεία», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε «υποκρισία τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που είναι μόνο στα λόγια» και τόνισε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ το αίτημα του κόμματος του να καταργηθούν τα σκανδαλώδη προνόμια που δίνονται κατ΄ εξαίρεση για εταιρίες του εξωτερικού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Kατά της σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού» καταφέρονται με ανακοίνωσή τους που διακινείται στο διαδίκτυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάνοντας μεταξύ άλλων για ανατροπή του «περιβαλλοντικού κεκτημένου» και «πιθανές παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου» ενώ έντονες αναμένονται οι αντιδράσεις μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας.

Τι προβλέπεται στη σύμβαση

Μεταξύ άλλων στην εν λόγω σύμβαση, που έχει ισχύ 25 ετών, εμπεριέχονται μια σειρά διατάξεων που περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τίθενται ασφυκτικές προθεσμίες για την έκδοση, ανανέωση, τροποποίηση πάσης φύσεως αδειών, με τις σχετικές διαδικασίες να περιγράφονται εκτενώς σε 4 σελίδες, π.χ. 60 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, ενώ θεσπίζεται ρήτρα αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου (γεγονός ευθύνης του Δημοσίου) για παράλειψη έκδοσης αδειών.
  • Αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να προσλαμβάνει εργαζόμενους σε ποσοστό 90% από την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, πράγμα που εκτιμάται πως θα οδηγήσει και σε συμπίεση των μισθών για όσους ντόπιους ήδη εργάζονται στα μεταλλεία. Η ίδια αποδέσμευση ισχύει και για την προμήθεια υλικών από την περιοχή.
  • Η εταιρία αποδεσμεύεται από την υποχρέωση εισφοράς σε χρήμα στον Δήμο Αριστοτέλη. Τα χρήματα που θα δώσει (67 εκ. ευρώ σε 25 χρόνια) θα τα δώσει στην τοπική κοινωνία γενικώς, με τον τρόπο που θέλει -και σε όποιον θέλει- η εταιρία.
  • Έλεγχοι θα επιβάλλονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μόνο αφού έχει ειδοποιηθεί η εταιρία και με απαραίτητη προϋπόθεση την παρουσία εμπειρογνώμονα που εκπροσωπεί την εταιρία και δίχως την συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία διοικητική πράξη του Δημοσίου.

Πηγές: Αυγή, Εcopol

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουμάτρα: Στους 41 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Στις 24 Μαΐου συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια

Σεργκέι Σοϊγκού: Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Καταλονία: Νίκη Σάντσεθ αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα