ΑΘΗΝΑ
01:32
|
27.07.2024
Σχεδόν επτά χρόνια μετά την απόπειρα απόσχισης, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έχασαν την πλειοψηφία τους στο τοπικό κοινοβούλιο.
Το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) υπό τον πρώην υπουργό Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίλα, νικητής των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) υπό τον πρώην υπουργό Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίλα, είναι ο νικητής των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, αποτέλεσμα που σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και απώλεια του ελέγχου του τοπικού κοινοβουλίου από τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, σχεδόν επτά χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης.

Συνολικά τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας υποχώρησαν από το 49% του 2017 στο 42%, χάνοντας την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, γεγονός που αναλυτές χαρακτηρίζουν νίκη του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της προσπάθειας «συφμιλίωσης» που επιχειρεί με την αμφιλεγόμενη αμνηστία όσων αντιμετωπίζουν διώξεις για αυτονομιστική δράση η οποία και του επέτρεψε συνεργασίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το PSC εξασφαλίζει 42 έδρες σε σύνολο 135 που διαθέτει το τοπικό κοινοβούλιο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αποσχιστικό κόμμα Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) του Κάρλες Πουτζδεμόν, με 35 έδρες, ανακτώντας το καθεστώς του ως η κύρια δύναμη υπέρ της ανεξαρτησίας καθώς το μέχρι πρότινος στην εξουσία μετριοπαθές αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) κέρδισε 20 έδρες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) είδε σημαντικά κέρδη και έγινε το τέταρτο κόμμα στην Καταλονία, ακολουθούμενο από το ακροδεξιό Vox. Αντίθετα, οι αυτοαποκαλούμενοι κεντρώοι του Ciudadanos έχασαν την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο.

Χωρίς να διαθέτουν αυτοδυναμία, οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την πρώτη δύναμη να αναζητά πιθανά την υποστήριξη του ERC και της ακροαριστερής συμμαχίας Comuns Sumar που κέρδισε 6 έδρες.

Από την πλευρά του ο Κάρλες Πουτζδεμόν που βρίσκεται προς το παρόν εξόριστος αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην Καταλονία με την αμνησία ζήτησε από το ERC να μην συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές αλλά μαζί να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν, πριν διαλυθεί η σχέση τους. «Εάν το ERC είναι πρόθυμο να ξαναχτίσει γέφυρες, είμαστε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα