ΑΘΗΝΑ
02:00
|
27.07.2024
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα άνετο προβάδισμα για τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, αλλά οι συμμαχίες θα κρίνουν τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.
Περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν βουλευτές για το περιφερειακό κοινοβούλιο με έδρα τη Βαρκελώνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν, σήμερα Κυριακή, οι κάλπες στην Καταλονία για τις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα θα έχει απήχηση στην εθνική πολιτική της Ισπανίας καθώς θα καταγράψει τον συσχετισμό ανάμεσα στο αυτονομιστικό κίνημα στο πλούσιο βορειοανατολικό τμήμα της χώρα και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επιχειρεί μια συμφιλίωση.

Περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν βουλευτές για το περιφερειακό κοινοβούλιο με έδρα τη Βαρκελώνη το οποίο οι αυτονομιστές ελέγχουν για περισσότερο από μία δεκαετία.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις -όπως και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Καταλονία- δείχνουν ότι η υποστήριξη του αιτήματος για απόσχιση έχει συρρικνωθεί από τότε που ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας το 2017.

Ο Πουτζδεμόν παραμένει φυγάς από τους νόμους της Ισπανίας, αφού έφυγε από τη χώρα λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι υποψήφιος στις εκλογές καθώς εκστρατεύει από τη νότια Γαλλία, έχοντας δηλώσει ότι θα επιστρέψει όταν το νέο κοινοβο0ύλιο συνέλθει για να επιλέξει περιφερειακό κυβερνήτη.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Καταλανός ηγέτης ελπίζει να απαλλαγεί από τυχόν νομικά προβλήματα, αφού το ισπανικό κοινοβούλιο δώσει την τελική του έγκριση σε μια αμφιλεγόμενη αμνηστία  για τον ίδιο και εκατοντάδες άλλους αυτονομιστές, που προωθεί ο Σάντσεθ προσπαθώντας να μειώσει τις εντάσεις στην Καταλονία.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος στο ισπανικό κοινοβούλιο έχει τη στήριξη κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ελπίζει να καταφέρει να τους αποσπάσει την περιφέρεια, αποδεικνύοντας ότι η κατευναστική πολιτική που ακολουθεί, έχει αποφέρει καρπούς.

Στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Σαλβαδόρ Ίγια εμφανίζεται να προηγείται. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στις 12 Μαΐου και μόνο ο Σαλβαδόρ Ίγια μπορεί να ηγηθεί σ’ αυτήν», είπε ο Σάντσεθ στην τελετή λήξης του προεκλογικού αγώνα των σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη, υποστηρίζοντας ότι μόνο ο Ίγια μπορεί να δώσει σταθερότητα και να βελτιώσει το κοινωνικό κλίμα στην περιοχή.

Ο Ίγια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις περιφερειακές εκλογές του 2021, αλλά απέτυχε να εμποδίσει τον αυτονομιστή Πέρε Αραγονές να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τώρα ένα άνετο προβάδισμα του Ίγια έναντι του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) του Αραγονές ή του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας και του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού Junts ή Together for Catalonia.

Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα, υπέρ της απόσχισης, που ονομάζεται Καταλανική Συμμαχία, το οποίο τάσσεται κατά της μη εξουσιοδοτημένης μετανάστευσης και του ισπανικού κράτους, αμφισβητεί επίσης και ελπίζει να κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Συνολικά εννέα κόμματα διεκδικούν την ψήφο των Καταλανών και κανένα δεν αναμένεται να πλησιάσει να κερδίσει αρκετές ψήφους ώστε να φτάσει στην απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών στο κοινοβούλιο. Επομένως, η σύναψη συμφωνιών θα είναι κρίσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα