ΑΘΗΝΑ
17:30
|
28.04.2024
Θα επιστρέψει στην Ισπανία εάν ανακτήσει την ηγεσία της Καταλονίας, ακόμη και αν το ένταλμα σύλληψής του παραμείνει σε ισχύ.
Κάρλες Πουτζδεμόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εξόριστος Καταλανός αυτονομιστής Κάρλες Πουτζδεμόν θα επιδιώξει να ηγηθεί της βορειοανατολικής περιφέρειας στις εκλογές του Μαΐου, είπε την Πέμπτη, και θα επιστρέψει στην Ισπανία εάν ανακτήσει την ηγεσία της περιοχής, ακόμη και αν το ένταλμα σύλληψής του παραμείνει σε ισχύ.

«Ας είναι σαφές ότι ο στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τη διαδικασία ανεξαρτησίας που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2017», είπε ο Πουτζντεμόν σε ομιλία του στη γαλλική πόλη Ελνέ, περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από τα ισπανικά σύνορα.

«Εάν υπάρξει μια (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία που μου προτείνει να ορκιστώ αρχηγός, θα τελειώσω την εξορία μου εκείνη την ημέρα για να παρευρεθώ στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση».

Είπε ότι σκόπευε να επιστρέψει ακόμα κι αν ένας δικαστής δεν είχε ακόμη εκκαθαρίσει το ένταλμα σύλληψής του βάσει νόμου περί αμνηστίας για αυτονομιστές που κινούνται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κόμματος Junts, αντιμετωπίζει δίωξη για τον ρόλο του ως προέδρου της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2017 για την απόσχιση από την Ισπανία και μια επακόλουθη κήρυξη ανεξαρτησίας που τα δικαστήρια κήρυξαν παράνομη.

Η προσπάθεια ανεξαρτησίας ώθησε τη Μαδρίτη να επιβάλει άμεση διακυβέρνηση στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Ο 61χρονος πρώην δημοσιογράφος διέφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει τις κατηγορίες για ανυπακοή και υπεξαίρεση και ζει στο Βέλγιο όπου υπηρετεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι κατηγορίες εναντίον του θα μπορούσαν να αποσυρθούν βάσει αμνηστίας που ανακοινώθηκε από τους Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με αντάλλαγμα τις ψήφους των αυτονομιστών για να στηρίξουν την εθνική τους κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο χρόνος θα είναι κρίσιμος. Ενώ ο Πουτζντεμόν μπορεί να εκστρατεύσει από το Βέλγιο, πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία για να ορκιστεί ήδη από τον Ιούνιο, εάν η προσπάθειά του πετύχει. Το νομοσχέδιο για την αμνηστία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Μια νίκη για τον Πουτζντεμόν θα ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Σάντσες, η οποία ήδη δέχεται πυρά για την έγκριση της αμνηστίας, και η προσπάθεια ανεξαρτησίας θα αναζωογονούνταν.

Ο Πουτζντεμόν είπε ότι θα ζητήσει από την Ισπανία ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργήσει ξανά μονομερώς εάν οι διαπραγματεύσεις ήταν ανεπιτυχείς.

«Θα έπρεπε να το κάνουμε καλύτερα (από το 2017) τώρα που γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τους τρόπους, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα