ΑΘΗΝΑ
06:58
|
13.05.2024
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τα Καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, κάτι που έχει ξεσηκώσει την ακροδεξιά στην Ισπανία.
Σύλληψη μέλους της ακροδεξιάς στη Μαδρίτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική αστυνομία προέβη σε καταστολή εναντίον μιας ομάδας ακροδεξιών που διαμαρτύρονταν, ορισμένοι χρησιμοποιώντας φωτοβολίδες, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη ενάντια στον προτεινόμενο νόμο αμνηστίας που σχετίζεται με την προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Περίπου 4.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη διαδήλωση – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας, Σαντιάγο Αμπασκάλ – και τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένοι διαδηλωτές έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες και κάνιστρα καπνού για να διαλύσει το πλήθος καθώς κάποιοι έσπρωξαν φορητούς φράχτες που προστατεύουν το αρχηγείο των Σοσιαλιστών και πέταξαν μπουκάλια στην αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Η ισπανική αστυνομία και η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο νόμος περί αμνηστίας προτάθηκε από τον εν ενεργεία σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση αφού οι εκλογές του Ιουλίου δεν απέδωσαν νικητή, με αντάλλαγμα την υποστήριξη δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων σε μια νέα θητεία από τον Σάντσες. Ο πιο υψηλού προφίλ δικαιούχος θα ήταν ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.

Οι Σοσιαλιστές φέρεται να πλησιάζουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων τους με το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts, ενώ ο προτεινόμενος νόμος έχει επικριθεί σφοδρά από συντηρητικά κόμματα και δικαστές που κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

Τυλιγμένοι με ισπανικές σημαίες, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές φώναζαν «Σάντσες στη φυλακή» και «Πουτζντεμόν στη φυλακή» και άλλοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Οι Ισπανοί έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύουν την Ισπανία».

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από μια ισπανική εθνικιστική οργάνωση βάσης και μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες ισπανικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη.

«Το να επιτεθείς στα γραφεία του PSOE σημαίνει επίθεση στη δημοκρατία και σε όλους όσους πιστεύουν σε αυτήν», ανάρτησε ο Σάντσεθ στο X, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα ισπανικά.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα