ΑΘΗΝΑ
19:44
|
18.05.2024
Η 27χρονη κρίθηκε ένοχη για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Αίγυπτο καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τη γνωστή ακτιβίστρια Σανάα Σέιφ κρίνοντάς την ένοχη για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Η 27χρονη Αιγύπτια βρίσκεται υπό κράτηση από τον περασμένο Ιούνιο κι ενώ πήγε στις Αρχές για να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα επίθεσης κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου σε φυλακές.

Στη συνέχεια, όμως, οι εισαγγελικές αρχές αναπροσάρμοσαν το σε βάρος της κατηγορητήριο και άσκησαν δίωξη για “αβάσιμες καταγγελίες της Σέιφ για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση την έξαρση κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στις φυλακές της Αιγύπτου”.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την καταδίκη της ακτιβίστριας και υπογραμμίζει ότι η ακροαματική διαδικασία βασίστηκε σε ψευδείς και ανύπαρκτες κατηγορίες. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Σανάα Σέιφ καταδικάστηκε γιατί απλά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Η Σανάα Σέιφ είναι η κόρη του εκλιπόντος δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αχμέντ Σέιφ αλ-Ισλάμ και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Καΐρου και βετεράνου ακτιβίστριας Λαϊλά Σουέιφ. Ο αδελφός της Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, γνωστός μπλόγκερ και ακτιβιστής, φυλακίστηκε από τις αιγυπτιακές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η 27χρονη, η οποία έχει φυλακιστεί ξανά, συνελήφθη στις 23 Ιουνίου έξω από το κτίριο της γενικής εισαγγελίας του Καΐρου. Είχε πάει για να καταγγείλει επίθεση που δέχθηκε στις φυλακές Τόρα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η Σέιφ μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της Μόνα πήγαν στις φυλακές για να επισκεφτούν τον κρατούμενο αδελφό της. Ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα γυναικών και της έκλεψαν ότι έφερε πάνω της. Ένας αστυνομικός φέρεται να έσπρωξε τη μητέρα της Σέιφ προς την ομάδα των επιτιθέμενων γυναικών.

“Η Αίγυπτος του Σίσι είναι ένας εφιάλτη”, σχολίασε στο Facebook η αδελφή της Σανάα Σέιφ.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 30 χώρες σε κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την ανησυχία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. “Καλούμε την Αίγυπτο να εγγυηθεί χώρο για την κοινωνία των πολιτών –περιλαμβανομένων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– ώστε να εργάζονται χωρίς φόβο παρενόχλησης, σύλληψης, κράτησης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντιποίνων”, ανέφερε η πρεσβευτής της Φινλανδίας Κίρστι Κάουπι, η οποία ανέγνωσε τη δήλωση στο φόρουμ της Γενεύης.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν σημειώνοντας ότι βασίζεται σε “αναληθείς και ανακριβείς πληροφορίες”. Οι περισσότερες από τις χώρες που υπογράφουν τη δήλωση είναι ευρωπαϊκές, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Καμία χώρα της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής δεν υποστήριξε τη δήλωση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα