ΑΘΗΝΑ
17:19
|
19.04.2024
Τώρα εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τον εμβολιασμό ατόμων με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής.

Όπως επισημάνθηκε το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας κατά του κορονοϊού είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η απόφαση της ΕΜΑ ελήφθη αφού 20 χώρες της ΕΕ είτε ανέστειλαν, εν όλω ή εν μέρει, το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με το εμβόλιο της Oxford / AstraZeneca λόγω ανησυχιών για θρόμβους αίματος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΜΑ Έμερ Κουκ δήλωσε ότι η επιτροπή ασφάλειας PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο «δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι σε ανάλυση μικρού αριθμού περιπτώσεων «σπάνιων και ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών πήξης» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορούμε ακόμη να αποκλείσουμε οριστικά τη σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο EMA συνέστησε την ευαισθητοποίηση για πιθανούς κινδύνους, και ζήτησε περισσότερη παροχή πληροφοριών από τους επαγγελματίες υγείας και εμβολιασμένους πολίτες.

Ταυτόχρονα η EMA ξεκινά επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει περισσότερα σχετικά με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο Κουκ.

Τώρα εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τον εμβολιασμό ατόμων με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Πηγές: Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα