ΑΘΗΝΑ
15:35
|
24.04.2024
Προτεραιότητα στους Κουβανούς και μετά εξαγωγές – 380 τα θύματα στο νησί από την έναρξη της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της εταιρείας Βιοτεχνολογικού και Φαρμακευτικού τομέα της Κούβας (BioCubaFarma), Εντουάρντο Μαρτίνες, υπογράμμισε ότι το “αργότερο τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι στην BioCubaFarma και το τμήμα μάρκετινγκ και διανομής της εταιρείας Emcomed θα είναι σε θέση να έχουν παρασκευάσει τόσες δόσεις ώστε να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας”.

Αυτή τη στιγμή στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων προχωρούν οι κλινικές δοκιμές πέντε υποψήφιων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού και όλα έχουν αναπτυχθεί στη νησιωτική χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα TeleSur αρκετές είναι οι χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν εμβόλια από την Κούβα.

Μάλιστα κάποιες χώρες, όπως το Ιράν, συμμετέχει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου SBERANA 02. Οι κουβανικές αρχές, ωστόσο, τονίζουν ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανοσοποίηση του πληθυσμού της Κούβας και στη συνέχεια θα δουν τι θα γίνει με τις εξαγωγές των εμβολίων τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από την αρχή της πανδημία στην Κούβα έχουν καταγραφεί 63.725 κρούσματα και 380 θάνατοι.

Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών των υποψήφιων εμβολίων Soberana 02 και Abdala, τα οποία παρουσίασαν “ισχυρή ανοσολογική απόκριση” χωρίς σημαντικές παρενέργειες κατά τη διάρκεια των πρώην δοκιμών σε εθελοντές.

Το Abdala (η ονομασία του παραπέμπει σ’ ένα ποίημα του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί) είναι το ένα από τα δύο που έχουν σχεδιαστεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας. Το Soberana 2 αναπτύσσεται από το ινστιτούτο εμβολιασμού Finlay (IFV).

Στην κλινική δοκιμή 3ης φάσης του Soberana 2 θα συμμετάσχουν 44.000 εθελοντές, διευκρίνισε ο Βισέντε Βέρες, πρόεδρος του IFV. Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή του Abdala. Και οι αρμόδιες αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα παρασκευάσουν μέσα στο 2021 πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2. 

Ένα ακόμα υποψήφιο εμβόλιο, το Mambisa  βρίσκεται στην πρώτη φάση των δοκιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% όλων των εμβολίων παράγονται εντός της χώρας.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα