ΑΘΗΝΑ
13:13
|
25.04.2024
Με το τέλος της πανδημίας η ρωσική Ορθοδοξία είναι ανοικτή στη συμμετοχή σε ένα «νέο σχήμα του Αμμάν»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θετικά βλέπει, με το τέλος των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, την συνάντηση προκαθημένων και αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, με βάση το «σχήμα του Αμμάν», όπως πρόσφατα πρότεινε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με επιστολή του, προ μηνός, για την επέτειο ενός έτους από την πρώτη τέτοια συνάντηση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, είναι δυνατόν να γίνει η συνάντηση αυτή, κατά το «σχήμα του Αμμάν» μόλις αρθούν οι περιορισμοί, που επιβάλλει η πανδημία.

«Μιά τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητη», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. «Είναι πολύ σημαντικό οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να συναντώνται προκειμένου να συζητούν τα υφιστάμενα προβλήματα. Και ο μηχανισμός, που λειτουργούσε μέχρι προσφάτως, όταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αναλάμβανε πρωτοβουλίες τέτοιων συναντήσεων, δεν λειτουργεί πλέον, διότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συντάχθηκε με το σχίσμα, συλλειτούργησε με τους σχισματικούς και έχασε τη νομιμότητα ως πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ό,τι ακόμη και εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, πάρα πολλές εκκλησίες θα καταφύγουν σε προσχήματα, για να μη συμμετέχουν. «Τούτο θα οφείλεται ειδικά στο ότι παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή συνυπάρξεως των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, και αυτή η αρχή στη γλώσσα της Εκκλησίας καλείται συνοδικότητα, δηλαδή όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συνοδικά. Εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διορθόδοξο επίπεδο, σε αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες», τόνισε, ενώ, σε αντίθεση με αυτό «ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ενεργεί στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμβαθύνσεως αυτού του σχίσματος».

Ο λόγος που η έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, δε, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, είπε, είναι πως «προΐσταται του αρχαιότερου ορθόδοξου Πατριαρχείου, διότι, όπως γνωρίζουμε, ακριβώς από την Ιερουσαλήμ και από τους Αγίους Τόπους άρχισε η ιστορία του χριστιανισμού και δεν είναι τυχαίο ότι στα λειτουργικά μας κείμενα η Εκκλησία των Ιεροσολύμων χαρακτηρίζεται “Μήτηρ πασών των Εκκλησιών”. Γι᾽ αυτό πέρυσι εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη σχετική πρωτοβουλία του. Και εφέτος θα καλωσορίσουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ελπίζω ότι μια τέτοιου είδους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα