ΑΘΗΝΑ
04:00
|
10.05.2024
Τα μικροπλαστικά πλέον εντοπίζονται στο χώμα, σε ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ ((TSU) αναλύοντας δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη, εντόπισαν αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες ακόμη και σε χιόνι που συνέλεξαν από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.

Η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Μικροπλαστικών της Σιβηρίας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τομσκ, Γιούλια Φρανκ, επισήμανε πως πλέον τα μικροπλαστικά αυτά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες αλλά στο χώμα, σε ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες εκφράζουν το φόβο για το ενδεχόμενο τα μικροπλαστικά να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια ζωή. Αλλωστε, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τομσκ έχουν εντοπίσει εδώ και μερικά χρόνια ίχνη από μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα ψαριών που αλιεύθηκαν σε ποτάμια της Σιβηρίας.

Τα παραπάνω ευρήματα αυξάνουν τις έρευνες των επιστημόνων σε διάφορα δείγματα χιονιού από περιοχές άγριας φύσης ώστε να αντιληφθούν σε ποιο βαθμό συμβάλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος η πυκνότητα του πληθυσμού, οι οδικές αρτηρίες και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Ποτάμια κεντρικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη μετά από βροχή και χαλάζι

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Οι βροχές ξαναγεμίζουν τις δεξαμενές του Ιράκ μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα