ΑΘΗΝΑ
17:12
|
20.04.2024
Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Σαχέλ ανακοινώνεται λίγες μέρες μετά την απόφαση για άνοιγμα πρεσβείας στη Σενεγάλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον ορισμό του Πρέσβη της Ελλάδος στο Ντακάρ, μετά το άνοιγμα ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, ως Ειδικού Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σαχέλ ανήγγειλε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (“Coalition pour le Sahel”).

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ συνεχίζει να απαιτεί την “προσοχή της διεθνούς κοινότητας τόσο από ανθρωπιστικής σκοπιάς, όσο και από σκοπιάς ασφαλείας”.

Πρόσθεσε πως η συνεργασία διεθνών εταίρων με την ομάδα των G5 χωρών του Σαχέλ συμβάλλει στην αντιμετώπιση “των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή”, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος ασφαλείας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα της περιοχής στα οποία συμπεριλαμβάνονται η επιδείνωση της φτώχειας, η δράση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και “η ενίσχυση των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων”.

Αναφέροντας τα παραπάνω προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση για ενίσχυση της παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή τόσο με το άνοιγμα, πρόσφατα, νέας πρεσβείας στη Σενεγάλη, όσο και με τον ορισμό του Πρέσβη της Ελλάδος στο Ντακάρ ως Ειδικού Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σαχέλ.

Ισχυρίστηκε ότι έτσι “καταδεικνύεται έμπρακτα” το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Δυτική Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, με στόχο να συμβάλει “ενεργά στη στήριξη των προσπαθειών για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας του, σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με την ΕΕ και άλλους διεθνείς εταίρους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα