ΑΘΗΝΑ
12:54
|
15.04.2021
Πόσο στοίχισε το ελληνικό καλοκαίρι του “state of mind” στους Βρετανούς μελέτησε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να ανοίξει τον ταξιδιωτικό διάδρομο και να επιτρέψει τις μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι ενδέχεται να είχε σημαντικότατη επίπτωση στη διασπορά του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, γράφει στην ιστοσελίδα το βρετανικό δίκτυο SkyNews.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και επισημαίνεται από το δημοσίευμα του SkyNews είναι ότι δεν πρόκειται για μια νέα έκθεση πάνω σε μια πρόσφατη έρευνα. Τα αποτελέσματά της έχουν δοθεί εδώ και καιρό στη δημοσιότητα “σιωπηλά” και πέρασαν απαρατήρητα από τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί πως η έρευνα διενεργήθηκε από την  υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής για τη νόσο Covid-19 του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια όπως του Κέιμπριτζ, του Ιμπίριαλ του Λονδίνου, του Ρέντινγκ, του Λιντς κ.ά..

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν ήταν γνωστά μέχρι πρότινος, η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή “εισαγόμενων” κρουσμάτων το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020, με 21% ή πάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου. Δεύτερη ακολουθεί η Κροατία με 16% και τρίτη η Ισπανία με 14%. Η μελέτη σημειώνει ότι οι τουρίστες, οι οποίοι δεν μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με πενταπλάσιες περιπτώσεις κρουσμάτων “παρόμοιων γενετικών χαρακτηριστικών” σε σχέση με αυτούς που μπήκαν σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση άνοιξε “ταξιδιωτικούς διαδρόμους” από τις 4 Ιουλίου του 2020 με χώρες χαμηλού ρίσκου για τη νόσο Covid-19 επιτρέποντας σε όσους ταξιδιώτες επέστρεφαν από αυτές τις χώρες να αποφεύγουν την υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών στο βρετανικό έδαφος. Το δημοσίευμα του SkyNews υπογραμμίζει ότι ο “διάδρομος” με την Ελλάδα ήταν ανοιχτός και χωρίς καραντίνα μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ το καθεστώς άλλαξε για χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία όπου παρατηρούταν αύξηση των κρουσμάτων.

Η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Πάντως, ένας εκ των συντακτών της, ο καθηγητής Ντινές Αγκαργουάλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν “σημαντική διαφορά”, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ πρόσθεσε ότι “η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού”. “Ήταν σαν να κλείνουμε την πόρτα αλλά να αφήνουμε ανοιχτό τον φεγγίτη”, δήλωσε ο βοηθός καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Στίβεν Γκρίφιν.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

Η Βρετανία κατέγραψε σχεδόν 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το εξεταζόμενο διάστημα (από 259.000 την 1η Ιουνίου στις 456.000 στις 30 Σεπτεμβρίου), ωστόσο ενώ το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου παρέμενε σε αριθμούς χαμηλότερους των 2.000 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως, τον Σεπτέμβριο ακολούθησε έκρηξη ως και πάνω από τις 7.000. 

Πηγή: SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από 24 έως 27 Ιουνίου το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Τα εμβόλια δεν τα φέρνει ο καπιταλισμός αλλά τα δημόσια κεφάλαια

Ο Τζον Κλιζ “σφάζει” με το χιούμορ του την πολιτική ορθότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα