ΑΘΗΝΑ
07:28
|
20.04.2024
Η μόνη γυναίκα αρχηγός κράτους με ουσιαστικές εξουσίες στην Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βράδυ της Τετάρτης ανέλαβε να ανακοινώσει από τηλεοράσεως στους πολίτες της Τανζανίας τον θάνατο του προέδρου της αφρικανικής χώρας, Τζον Μαγκουφούλι, και σήμερα η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Σαμία Σουλούχου Χασάν ορκίστηκε πρόεδρος και αρχηγός του κράτους.

Εξελέγη για πρώτη φορά ως συνυποψήφια του Μαγκουφούλι το 2015 και επανεξελέγη στο πλευρό του εκλιπόντος προέδρου της Τανζανίας πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τανζανίας η Σαμία Σουλούχου Χασάν θα εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας του εκλιπόντος προέδρου. Ο Τζον Μαγκουφούλι γνωστός ως “Μπουλντόζας” και κυρίως ως αρνητής του νέου κορονοϊού απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών λόγω καρδιολογικών προβλημάτων σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμμένει ότι ο αρνητής του κορονοϊού Πρόεδρος κατέληξε από τον κορονοϊό.

Η επίσης 61χρονη νέα πρόεδρος, την οποία αποκαλούν στη χώρα τους “Μάμα Σαμία”, είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στην Αφρική. Υπάρχει και η πρόεδρος της Αιθιοπίας Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα, αλλά ο ρόλος της είναι τελετουργικός καθώς η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Δίπλα στον εκλιπόντα σήμερα πρόεδρο Τζον Μαγκουφούλι

Η επιλογή της Σουλούχου Χασάν για την αντιπροεδρία της Τανζανίας εξέπληξε πολλούς καθώς παρακάμφθηκαν πολλά γνωστά στελέχη του κυβερνώντος Τσάμα Τσα Μαπιντούζι (CCM) κόμματος της Τανζανίας. Ένα κόμμα το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της αφρικανικής χώρας από την ανεξαρτησία της το 1961.

Η Σαμία Σουλούχου Χασάν εξελέγη για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα το 2000 και το 2014 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης, η οποία συνέταξε το νέο Σύνταγμα της χώρας. Κέρδισε πολλούς πόντους ως πολιτικός καθώς κατάφερε να διαχειριστεί τις συχνές εκρήξεις και το πανδαιμόνιο που προκαλούσαν αρκετοί άνδρες συνάδελφοί της.

Η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Τανζανίας

Το BBC υποστηρίζει ότι η προσωπικότητα της νέας προέδρου είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με του προκατόχου της. Ο Μαγκουφούλι ήταν ένας πρόεδρος απρόβλεπτος, προκλητικός και αρκετά αυταρχικός. Η “Μάμα Σαμία” θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, καλή ακροατής και πολιτικός που σκέπτεται πριν μιλήσει. Ο βουλευτής Τζάνουαρι Μακάμπα, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τη νέα πρόεδρο, είπε ότι είναι η “πιο υποτιμημένη πολιτικός της Τανζανίας”.

Ρεπορτάζ στην Κένυα για τη “Μάμα Σαμία” της Τανζανίας

Μεγάλο ζητούμενο είναι τι δρόμο θα ακολουθήσει η νέα πρόεδρος σε σχέση με την πανδημία. Ο προκάτοχός του είχε κηρύξει τη χώρα του “Covid-free” από τον περασμένο Ιούνιο. Η χώρα δεν καταγράφει κρούσματα, δεν κάνει τεστ και μέχρι σήμερα επέπληττε τους γείτονές της που είχαν υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα και λοκντάουν.   Η Σαμία Σουλούχου Χασάν γεννήθηκε το 1960 στη Ζανζιβάρη. Έχει σπουδάσει Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Νταρ ελ Σαλάμ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάντσεστερ. Το 1978 παντρεύτηκε τον ακαδημαϊκό Χαφίντ Αμέιρ και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά. Το ένα από αυτά είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ζανζιβάρης.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα