ΑΘΗΝΑ
02:52
|
24.04.2024
Ποιες είναι οι φήμες και ποια η επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του θανάτου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 61 ετών απεβίωσε ο πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της χώρας. Ο πρόεδρος της Τανζανίας απεβίωσε χθες Τετάρτη λόγω καρδιολογικών προβλημάτων σε νοσοκομείο του Νταρ ες Σαλάμ σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα της αντιπροέδρου, Σαμία Σουλούχου Χασάν.

Ο Μαγκουφούλι είχε περισσότερες από δύο εβδομάδες να κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση και κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα πως ο πρόεδρος της Τανζανίας είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Φήμες οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από την κεντρική ηγεσία της αφρικανικής χώρας.

Ο Τζον Μαγκουφούλι ήταν από τους ηγέτες της Αφρικής που δεν έκρυβε τον σκεπτικισμό απέναντι στην πανδημία καλώντας τον λαό του με προσευχές και βότανα να αντιμετωπίσουν τον ιό. Υποστήριζε ότι τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό ήταν μια συνωμοσία της Δύσης, προκαλώντας την οργή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Με μεγάλη λύπη θα ήθελα να σας ενημερώσω σήμερα ότι χάσαμε τον γενναίο μας ηγέτη, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τανζανίας, Τζον Πόμπε Μαγκουφούλι”, δήλωσε η αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι το εθνικό πένθος θα διαρκέσει 14 ημέρες και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τανζανίας, η Σαμία Σουλούχου Χασάν θα αναλάβει την προεδρία της και θα εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς θητεία του εκλιπόντος, ο οποίος εξελέγη εκ νέου στην εξουσία το περασμένο έτος.

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή Τάνγκα και έστειλε τους “χαιρετισμούς” του προέδρου στους κατοίκους της, λέγοντας ότι ο Μαγκουφούλι της ζήτησε να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να διαφυλάξουν την ειρήνη και να αναπτύξουν την περιφέρειά τους. Είπε επίσης ότι της ζήτησε να τους ευχαριστήσει επειδή τον στήριξαν στις περσινές εκλογές. Η Χασάν δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υγεία του προέδρου σε αυτήν την ομιλία της.

Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την υγεία του προέδρου, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Από την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους επειδή φέρονται να διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για την υγεία πολιτικών ηγετών. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τούντου Λίσου είχε δηλώσει στο BBC ότι οι πηγές τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Μαγκουφούλι νοσηλευόταν με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Κένυας.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1959 στο Τσάτο της βορειοδυτικής Τανζανίας.

Είχε σπουδάσει μαθηματικά και χημεία στο Πανεπιστήμιο του Νταρ ες Σαλάμ.

Είχε εργαστεί ως καθηγητής μαθηματικών και χημείας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1995.

Έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου το 2000.

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Τανζανίας το 2015.

Ο Τζον Μαγκουφούλι είχε κηρύξει τον περασμένο Ιούνιο την Τανζανία χώρα που είχε απαλλαγεί από τον νέο κορονοϊό. Από τον περασμένο Μάιο είχε σταματήσει η ανακοίνωση ή καταγραφή κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να αγοράσει εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Ο εκλιπών πρόεδρος αποδοκίμαζε τη χρήση των προστατευτικών μασκών, ήταν επιφυλακτικός απέναντι στην αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό και επέκρινε τις όμορες στην Τανζανία χώρες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα