ΑΘΗΝΑ
20:57
|
26.04.2024
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Τουρκίας, ζητώντας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρήσει την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

«Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη!» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο» και ενημέρωναν την κυβέρνηση πως «ο μακρόχρονος αγώνας τους δεν θα διαγραφεί σε μια νύχτα».

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρότερες συγκεντρώσεις σε Άγκυρα, Σμύρνη, Εσκισεχίρ, Κοτζαελί, Μερσίνη και Προύσα.

Η απόφασή του Τούρκου προέδρου για αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση, που ελήφθη εν μέσω αύξησης των γυναικοκτονιών πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις οργανώσεων και συλλογικοτήτων για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ έχει επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου αποτελεί η Τουρκία, χαρακτήρισε «συντριπτική» την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα