ΑΘΗΝΑ
15:56
|
07.05.2024
Αποκλειστικό βίντεο αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη την 1η Νοεμβρίου 2020 στο Γαλάτσι, θρυμματίζοντας (ξανά) το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To NEWS 24/7 (Ρεπορτάζ: Χρήστος Μπαρούνης) φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ένα αποκλειστικό βίντεο που αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη την 1η Νοεμβρίου 2020 στην περιοχή της Λαμπρινής στο Γαλάτσι, θρυμματίζοντας (ξανά) το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το νέο lockdown (7/11), διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί στην περιοχή της Λαμπρινής στο Γαλάτσι κατεστάλη από την αστυνομία με χρήση αλόγιστης βίας και χημικών, ενώ 13 άτομα συνελλήφθησαν και αρκετά τραυματίστηκαν. Στο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το NEWS247 περιλαμβάνονται τρεις διαφορετικές λήψεις του βίαιου περιστατικού που ξεκίνησε στον πεζόδρομο του Αγίου Ανδρέα, δίπλα σε καφετέρια, ενώ επεκτάθηκε και εντός αυτής, μπροστάσε έντρομους πελάτες και ένα μικρό παιδί. Το τελευταίο η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να το διαψεύσει, ωστόσο, απεικονίζεται ξεκάθατα στπ βιντεο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αρχικά εγείρονται ερωτήματα για τον λόγο που οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από τα ΜΑΤ και από τις δύο πλευρές του πεζόδρομου. Στην αρχή του βίντεο, οι διαδηλωτές φαίνεται πως φτάνουν ήρεμα στον πεζόδρομο, ενώ οι πελάτες του καταστήματος παραμένουν στις θέσεις τους, και δεν υπάρχει καμία αναστάτωση.

Στην πρώτη λήψη, από την κάτω πλευρά του πεζόδρομου, διακρίνεται ένας αστυνομικός (0:28) να τρέχει με ορμή και να επιτίθεται στους διαδηλωτές, ενώ, δευτερόλεπτα αργότερα, οι συνάδελφοί του τον ακολουθούν. Ένας άλλος ψεκάζει με δακρυγόνο τους διαδηλωτές και μάλιστα παρατεταμένα (0:33), αγνοώντας τους πελάτες, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν. Από τη δεύτερη λήψη του βίντεο, είναι ορατή η ταυτόχρονη επίθεση της διμοιρίας από την άλλη πλευρά του πεζόδρομου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν με γκλοπ με εμφανή αγριότητα άτομα που είναι πεσμένα στο έδαφος. Σε άλλο σημείο αστυνομικός διακρίνεται να χτυπά ένα άτομο με το γόνατο (2:24), παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προσαχθεί.

Τα παιδιά που “δεν είδε” η ΕΛ.ΑΣ.

Στην πρώτη λήψη του βίντεο (0:36) ένας άνδρας φαίνεται πως προσπαθεί να απομακρυνθεί από το σημείο με ασφάλεια, κρατώντας ένα μωρό.

Αστυνομική βία: Η στιγμή της απρόκλητης επίθεσης σε καφετέρια στο Γαλάτσι – Βίντεο Ντοκουμέντο

Λίγο αργότερα, στη δεύτερη λήψη του βίντεο (2:08), δύο άνθρωποι αποχωρούν τρέχοντας από το σημείο κρατώντας ένα καρότσι μωρού.

Αστυνομική βία: Η στιγμή της απρόκλητης επίθεσης σε καφετέρια στο Γαλάτσι – Βίντεο Ντοκουμέντο

Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται στην τρίτη λήψη, μπροστά στα μάτια ενός 5χρονου κοριτσιού διενεργείται ανθρωποκυνηγητό και “τυφλά” χτυπήματα από τους αστυνομικούς εντός της καφετέριας. Στο βίντεο διακρίνεται μια έντρομη γυναίκα (μαρτυρίες αναφέρουν πως πρόκειται για τη μητέρα του ανήλικου), να ψάχνει διέξοδο προς την τουαλέτα του καταστήματος, ενώ την ακολουθεί ένα μικρό κοριτσάκι (2:48)

Αστυνομική βία: Η στιγμή της απρόκλητης επίθεσης σε καφετέρια στο Γαλάτσι – Βίντεο Ντοκουμέντο

Η πόρτα δεν ανοίγει, το ανήλικο κορίτσι προσπαθεί να “κρυφτεί” πίσω από τη μητέρα του και οι δυο τους παραμένουν στο σημείο, στο οποίο σπεύδουν και ορισμένοι διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την τουαλέτα. Προκαλείται συνωστισμός μπροστά από την πόρτα που δείχνει να έχει “φρακάρει” για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αστυνομικοί εμφανίζονται στο πλάνο να επιτίθενται με ορμή προς τους διαδηλωτές, ακριβώς μπροστά από την μητέρα και το 5χρονο κορίτσι.

Τη στιγμή που τους χτυπούν με γκλοπ, ένας άνδρας διακρίνεται ανάμεσα στο πλήθος και μπροστά από την πόρτα (πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ο πατέρας του κοριτσιού) να κάνει μία χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι του προς τους αστυνομικούς, δείχνοντάς τους πως ανάμεσά τους βρίσκεται το ανήλικο κορίτσι (3:06). Η πόρτα ανοίγει, τα περισσότερα άτομα εισέρχονται στην τουαλέτα, παρ’ όλα αυτά, ένας αστυνομικός φαίνεται ξεκάθαρα να χτυπά με γκλοπ διαδηλωτή στο κεφάλι, πριν ακολουθήσει η σύλληψή του. Εκείνη τη στιγμή, ο ίδιος άνδρας που έκανε νόημα στους αστυνομικούς για την παρουσία του κοριτσιού, εμφανίζεται να βγαίνει από την τουαλέτα κρατώντας το ανήλικο στην αγκαλιά του, και να αποχωρεί από το σημείο, υπό το βλέμμα της συγκλονισμένης μητέρας του.

Αστυνομική βία: Η στιγμή της απρόκλητης επίθεσης σε καφετέρια στο Γαλάτσι – Βίντεο Ντοκουμέντο

Την επομένη των επεισοδίων, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διέψευδε τις καταγγελίες που έκαναν λόγο για απρόκλητη επίθεση σε βάρος διαδηλωτών αλλά και αυτές που ανέφεραν ότι κατά το περιστατικό κινδύνεψε η ζωή ενός 5χρονου παιδιού. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συμπεριλήφθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 16 Μαρτίου, αναφέροντας σχετικά:

Ψέμα: οι άνδρες των ΜΑΤ ψέκασαν πεντάχρονο παιδί και τη μητέρα του σε έφοδο σε καφετέρια.

Αλήθεια: Υπήρξε μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Ανδρέα συγκεντρώθηκαν 50 άτομα με κουκούλες και ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί προσπάθησαν επανειλημμένως να πείσουν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εκτός από τα κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες από κατάστημα εστίασης. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 13 άτομα. Στη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων αερίου μία φορά. Μετά δύο ώρες από τα επεισόδια αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή 2 ώρες μετά τη χρήση δακρυγόνων) διαμαρτυρήθηκαν για ενοχλήσεις στο λαιμό. Καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου και μητέρας από την ΕΛΑΣ”.

Το βίντεο του NEWS 24/7 επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαδηλωτές σε κανένα σημείο του βίντεο δεν “επιτίθενται στους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εκτός από τα κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες από κατάστημα εστίασης”. Αντιθέτως, διακρίνονται να πέφτουν πάνω σε τραπέζια και καρέκλες από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα αστυνομικών, ενώ πελάτες να αποχωρούν εσπευσμένα, στην προσπάθειά τους να τα αποφύγουν. Την ίδια ώρα, η (τρίτη) λήψη μέσα από την καφετέρια και η εικόνα του τρομαγμένου ανήλικου, εγκλωβισμένου στο πλήθος που δέχεται συνεχόμενα χτυπήματα με γκλοπ δεν ανήκουν σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν “δύο (2) περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά”, ούτε αφορούν σε πρόσωπα που “διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο”, αλλά την ίδια εκείνη ώρα του απόλυτου χάους και του τρόμου που έχει σκορπίσει η αστυνομία, εντός κι εκτός της καφετέριας.

Πληθώρα τα μεμονωμένα περιστατικά

Όπως αναφέρει το NEWS 24/7, τα γεγονότα του Γαλατσίου αποδεικνύονται σήμερα προπομπός όσων εκτυλίχθηκαν τους επόμενους τέσσερις μήνες, με τις εικόνες καταστολής και τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας να κλιμακώνονται ταχύτατα, με αποκορύφωμα την επίθεση σε βάρος πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και τα γεγονότα που ακολούθησαν, ενώ οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ διαψεύδονται χάρη στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και των social media.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα