ΑΘΗΝΑ
15:38
|
23.04.2024
Η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει χρησιμοποιήσει πάνω από 80 φορές τον δικατατορικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που χρονολογείται από την εποχή της δικτατορίας πάνω από 80 φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Μπολσονάρου.

Διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Βραζιλία, αφού κατηγόρησαν τον Μπολσονάρου για την κακοδιαχείριση της πανδημίας COVID-19 και τον απεικόνισαν ως  ναζί σε γελοιογραφία.

«Φυλακίστηκαν επειδή η περιγραφή «γενοκτονία»ταιριάζει πολύ καλά στον πρόεδρό μας. Έχει συμβάλει στην κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης λόγω της έλλειψης εμβολίων. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας φιμώσει» ανέφερε μία καθηγήτρια.

Η αστυνομία της Μπραζίλια δήλωσε ότι οι τέσσερις κρατούμενοι παραβίασαν την εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια, καθώς συνέδεσαν μία σβάστικα με το σύμβολο της προεδρίας.

Ο νόμος αυτός χρονολογείται από τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα και χρησιμοποιείται συχνά εις βάρος πολιτών που δείχνουν τη διαφωνία τους με τις πολιτικές του Μπολσονάρου.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία απελευθερώνει τρεις στους τέσσερις κρατούμενους που προσάγονται με αυτή την κατηγορία, καθώς είναι σαφές πως οι κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν ενώπιον της εισαγγελίας. Ωστόσο, το ομοσπονδιακό σώμα διεξήγαγε περισσότερες από 80 έρευνες κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών διακυβέρνησης του Μπολσονάρου και πάνω από 10 στις πρώτες 45 ημέρες του 2021, επικαλούμενο αυτόν τον νόμο. Οι έρευνες αυτές σχετίζονται συχνά με εξέχοντες επικριτές του Μπολσονάρου, όπως ένας αρθρογράφος, ένας πολιτικός γελοιογράφος και ο δημοφιλής YouTuber Felipe Neto.

“Ο εθνικός νόμος για την ασφάλεια πρέπει να ανακληθεί και να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο εργαλείο, ικανό να συμβιβάσει την προστασία του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων”, σύμφωνα με το βραζιλιανικό μέσο ενημέρωσης O Globo.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα