ΑΘΗΝΑ
06:43
|
27.04.2024
Η ΗΠΑ και η Ευρώπη στέκονται με έντονο σκεπτικισμό απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και προτρέπουν τον Τούρκο Πρόεδρο να επανεξετάσει το ζήτημα. 

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες που οι ηγέτες επικρίνουν την Άγκυρα για ζητήματα δικαιωμάτων, καθώς είχε προηγηθεί η επιφυλακτική τους στάση απέναντι στην εισαγγελική απόφαση για διάλυση του φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος HDP.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε ως «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία και δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. «Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν. Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως» τόνισε. 

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη, πως κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία (και) στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Επομένως, δεν μπορούμε παρά να παροτρύνουμε την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter υπενθύμισε πως οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους και κάλεσε όλες τις συνυπογράφουσες χώρες να το επικυρώσουν.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο αριθμεί 47 κράτη μέλη, εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την απόφαση.

Θέση επί του θέματος πήρε και ο τομέας του ΟΗΕ που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών.

Το Παρίσι δήλωσε ότι η απόσυρση της Τουρκίας σηματοδότησε μια νέα οπισθοδρόμηση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το Βερολίνο είπε ότι ούτε ο πολιτισμός, η θρησκεία ούτε η παράδοση μπορούν να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα