ΑΘΗΝΑ
00:48
|
10.05.2024
Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να είχε αφαιρέσει αθόρυβα περίπου 50 αμερικάνικες πυρνηνικές βόμβες από την Ευρώπη και την Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πυρηνικά όπλα στη Δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του 1950, αυξάνοντας το οπλοστάσιο τους σε περίπου 8.000 κεφαλές στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που έχουν τοποθετηθεί στην ήπειρο μειώθηκε δραματικά τη δεκαετία του 1990, αλλά τα όπλα δεν εξαλείφθηκαν ποτέ εντελώς, προς απογοήτευση της Μόσχας και ορισμένων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να είχε αφαιρέσει αθόρυβα περίπου 50 αμερικάνικες βόμβες πυρηνικής βαρύτητας από τις αποθήκες τους που εδρεύουν στην Ευρώπη και την Τουρκία, αφήνοντας περίπου 100 κεφαλές σε δύο περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου.

Το επιστημονικό επιτελείο, επιφορτισμένο με την ενημέρωση των νομοθετών των ΗΠΑ για μια σειρά πολιτικών, αναφέρει ότι οι αλλαγές έχουν αναφερθεί σε πρόσφατα αδιαβάθμητες αναφορές, με τις πυρηνικές κεφαλές να μετακινούνται παρόλο που αξιωματούχοι των ΗΠΑ «δεν ανακοίνωσαν αλλαγές στην υπάρχουσα βάση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στο Ευρώπη.”

Μια έκθεση του Ιανουαρίου από το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι περίπου 100 B61 βρίσκονται τώρα σε αμερικανικές βάσεις σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με 150 που είχαν αναφερθεί σε εκτιμήσεις προηγουμένως.

Οι πυρηνικές κεφαλές λέγεται ότι είναι τοποθετημένες στην Ιταλία (στις βάσεις Aviano και Ghedi), Γερμανία (Αεροπορική βάση Buchel), Βέλγιο (βάση Kleine Brogel), Κάτω Χώρες (βάση Volkel) και στην Τουρκία (Incirlik). Οι ερευνητές απέδωσαν τη μείωση των ανεπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών σε μια «μείωση της λειτουργικής ικανότητας αποθήκευσης στο Aviano και στο Incirlik», με περίπου 130 B61 να λέγεται ότι αποθηκεύονται σε βάσεις στις ΗΠΑ και είναι έτοιμες για επιχειρήσεις στην Ασία ή σε άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης.

Το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των βομβών στη βάση Incirlik της Τουρκίας μειώθηκε από 50 σε περίπου 20 εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια που τέθηκαν για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τα επακόλουθά του.

Η Μόσχα έχει περάσει χρόνια καλώντας την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από την Ευρώπη, με τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να τα περιγράφουν ως «λείψανα του Ψυχρού Πολέμου». Η Ρωσία επέκρινε επίσης την έννοια του «πυρηνικού διαμοιρασμού» του ΝΑΤΟ, η οποία επιτρέπει στους συμμάχους που δεν είναι πυρηνικές δυνάμεις να συμμετέχουν στον προγραμματισμό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πυρηνικά. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι, εκτός από την πρόκληση εντάσεων και υποψιών στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ο «πυρηνικός διαμοιρασμός» του ΝΑΤΟ αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Πηγές στη ρωσική κυβέρνηση δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί για αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ με έδρα την Ευρώπη, με έναν ανώνυμο αξιωματούχο να δηλώνει ότι ήταν πιθανό η μείωση να σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των βομβών.

Ο Εβγκένι Μπουζίνσκι, συνταξιούχος αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν πιστεύει στην πιθανότητα πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών πυρηνικών βομβών από την Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι εάν οι ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές μπορούσαν να επαληθεύσουν ότι είχαν γίνει μειώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο ποιοι στόχοι επιλέγονται για καταστροφή σε περίπτωση πολέμου.

Ο αμερικανικός στρατός δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό του με βόμβες B61 στα μέσα του 2010, επιλέγοντας τη δημιουργία μιας μικρότερης παραλλαγής γνωστής ως B61-12, η ​​δοκιμή της οποίας παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Tonopah Test Range στη Νεβάδα. Το όπλο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μεταφέρεται μέσα στο εσωτερικό διαμέρισμα όπλων του F-35. Η βόμβα έχει τέσσερις επιλογές απόδοσης: 0,3 κιλοτόνους, 1,5 κιλοτόνους, 10 κιλοτόνους, και 50 κιλοτόνους. Συγκριτικά, οι πυρηνικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 ήταν ισοδύναμες με περίπου 15 και 18 κιλοτόνους, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια δαπάνη δαπανών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση του πυρηνικού τους οπλοστασίου το 2016, με κόστος να κυμαίνεται στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε πιέσει για πρόσθετες δαπάνες για πράγματα όπως νέες μικρο-πυρηνικές βόμβες και ένα νέο πυραύλο κρουζ που εκτοξεύεται από τη θάλλασα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι σύμμαχοι του Προέδρου Μπάιντεν στο Κογκρέσο παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο που προτείνει την κατάργηση ορισμένων από τα προτεινόμενα πρόσθετα του Τραμπ.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα