ΑΘΗΝΑ
23:59
|
19.04.2024
Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και η Συνέλευση του Κόμματος της CHP πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση και αποφασίστηκε η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας αποφάσισε να στραφεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011). Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση, που έχει υπογραφεί από 45 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καταρτίζοντας νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), μετά από έκτακτη συνεδρίαση της  Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του, αποφάσισε να υποβάλλει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενο την παραβίαση του άρθρου 90 του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από μια ποικιλία συνθηκών διεθνούς δικαίου, οι οποίες υπερισχύουν της εσωτερικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τόνισε τη σημασία των άρθρων της σύμβασης κατά τη διάρκεια της συνάντησης και υπογράμμισε πως η κατάργηση μιας από τις διεθνείς συμφωνίες σημαίνει ότι με την ίδια μέθοδο ενδέχεται να υπάρξει απόσυρση και από άλλες. «Αυτή είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση για την Τουρκία», δήλωσε, και προσέθεσε πως «Από τώρα και στο εξής, εάν οποιαδήποτε γυναίκα ή κορίτσι στην Τουρκία υφίσταται βία, παρενόχληση ή βιασμό, ο πρόεδρος θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτό». Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει αποτύχει στην ηγεσία της χώρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόωρες κάλπες, ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών το 2023.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος για την παραμονή της χώρας στη Σύμβαση και ισχυρίστηκε πως το κυβερνών κόμμα AKP ενεργεί με την αρχή της «μηδενικής ανοχής» ενάντια στη βία, βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει άλλα. 

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία. Η χώρα δεν διατηρεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις  γυναικοκτονίες, ωστόσο, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται βία από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με το περίπου 25% της Ευρώπη. Σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 γυναικοκτονίες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτος, παρά το γεγονός ότι η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ήταν σε ισχύ την περασμένη χρονιά. Ιδιαίτερα  το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020 παρατηρήθηκε κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών και των ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τα οποία επίσης προστατεύονταν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δεδομένης της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Η απόφαση για την απόσυρση από τη Σύμβαση, που ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα την Παρασκευή το βράδυ, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στονυς δρόμους της Τουρκίας, οι οποίοι με κεντρικό σύνθημα «Ανάκληση της απόφασης, εφαρμογή της σύμβασης» ζητούν από τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του.

Πηγή: Birgün

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα